Ga naar Content

Paddenstoelen laten zich weer zien, maar pas op voor dit gevaarlijke exemplaar

De paddenstoelen zijn dit jaar later dan anders, maar we kunnen er weer van genieten. Hoe mooi dat spul er ook uit mag zien, niet elke soort is eetbaar. NH liep in Alkmaar mee met een paddenstoelenexpert: "Weet wat je plukt!"

Anijs champignon en eekhoorntjesbrood - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

Voor het programma Koken met Kok lopen we met wildplukker en paddenstoelenkenner Peter Boek door de Alkmaarderhout. "Het is dit jaar pas veel later paddenstoelentijd dan voorgaande jaren", legt hij uit. "Eerst was het te nat, toen was het te droog."

We vinden lekkere, eetbare paddenstoelen, maar als we er een paar plukken, houden we ons aan de regels. "Pluk niet ergens waar het niet mag", vertelt Peter. "Neem altijd maar een beetje van wat er staat en weet wat je plukt!"

Tekst gaat verder onder de foto.

Groene knolamaniet in Alkmaarderhout - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

Weet wat je plukt dus, want de paddenstoel die je hierboven op de foto ziet is de dodelijk giftige groene knolamaniet. Die vonden we ook in de Hout, vlakbij de andere paddenstoelen.

Makkelijk vergissen

Maar net als mensen zijn niet alle paddenstoelen van hetzelfde soort. De foto hieronder is namelijk óók een groene knolamaniet, maar veel bleker dan de eerste. "Het is dus makkelijk om je te vergissen als je niet echt weet wat je doet", zegt Peter.

Tekst gaat verder onder de foto.

Nog een groene knolamaniet, maar veel bleker dan de vorige - Foto: Johan Gortenmöller

Het is eigenlijk net zo leuk om gewoon van paddenstoelen te genieten en ze te verzamelen met je camera. Als je wilt weten wat je gevonden hebt, kun je dat op diverse apps opzoeken. Die zijn trouwens niet goed genoeg om 100 procent zeker te zijn dat je een giftig exemplaar in handen hebt, en melden dan ook dat ze niet geschikt zijn voor het zoeken naar eetbare paddenstoelen.

Noodzakelijke voeding

Wil je zeker weten wat je plukt, dan moet je echt op pad met een kenner. Of je ze echt wel moet plukken, dat is nog maar de vraag. Paddenstoelen zijn namelijk noodzakelijke voeding voor veel wilde dieren. Zij hebben ze meer nodig dan wij. In Thijsse's Hof in Bloemendaal hebben ze heel veel paddenstoelen met tekst en uitleg erbij.

De paddenstoelenaflevering van Koken met Kok wordt uitgezonden op zaterdag 11 november.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.