Ga naar Content

De giftigste paddenstoel ter wereld groeit in Bloemendaal

Tussen de bladeren onder een meidoorn en een eik in Thijsse's Hof staat 'ie: de groene knolamaniet.  Zo onschuldig als hij er uit ziet, zo gevaarlijk is 'ie. 'Death cap', heet 'ie in het Engels. "Je hoeft er maar één van te eten en je bent er geweest", de waarschuwing van tuinbeheerder Johan Görtemöller is duidelijk: deze laten we netjes staan.

De groene knolamaniet; levensgevaarlijk - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

Het verraderlijke aan de groene knolamaniet is dat 'ie lijkt op sommige eetbare paddenstoelen. Als je er van gegeten hebt, wordt je even ziek, maar daarna knap je weer op. Terwijl je denkt dat er niets aan de hand is, sloopt het gif van deze paddenstoel je lever. Je sterft na een paar dagen. Dat overkomt ieder jaar wel een paar mensen. Ook ervaren paddenstoelenzoekers.

Tekst gaat door onder de video. 

De giftigste paddenstoel ter wereld groeit in Bloemendaal - NH Nieuws

In Thijsse's Hof staan nog veel meer paddenstoelen. Van judasoor tot parasolszwam en van dodemansvingers tot heksenboter. "We missen nog de echte kabouterpaddenstoel die iedereen kent, rood met witte stippen. Dat is de vliegenzwam die samenleeft met berken. Omdat we geen berken hebben in de Hof hebben we ook nog geen vliegenzwam. Maar daar wordt aan gewerkt. We gaan binnenkort berken planten."

Tekst gaat door onder de foto.  

Foto:

Ook vossen en een boommarter komen voorbij in de uitzending van Natuurlijk Noord-Holland uit de Thijsse's Hof. "We hebben wildcamera's opgehangen om te zien welk dier nou toch de eieren begraaft die we soms in het zand vinden. We weten dat sommige roofdieren dat doen bij wijze van voorraadkast. Ze komen dan later terug om het eitje op te graven en op te peuzelen. Vossen klimmen niet in een boom om een ei uit een nest te roven. De boommarter doet dat wel." De geplaatste wildcamera leverde het bewijs!

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]