Ga naar Content

Verplichte behandeling voor vader die eigen kinderen ontvoerde en met baby gooide

De 33-jarige Aalsmeerder Leroy S. hoeft van de rechtbank in Amsterdam niet terug de gevangenis in. Ook ontloopt hij de door het Openbaar Ministerie geëiste taakstraf. S. ontvoerde in de nacht van 5 op 6 maart zijn drie kinderen, bedreigde hun moeder met de dood en gooide met zijn pasgeboren baby. Die liep daarbij een schedelbreukje op. 

Man aangehouden in Hoofddorp voor ontvoeren kinderen Aalsmeer - Foto: VLN Nieuws

S. verklaarde tijdens de zitting twee weken geleden dat die nacht een grote waas voor hem is. Hij herinnert zich de gebeurtenissen, waaronder het gooien van zijn acht dagen oude baby op bed, niet. Zijn zevenjarige zoon verklaarde dat tegen de politie. Het hoofdje van de baby is inmiddels volledig hersteld.

Behandeling

De rechtbank vindt het vooral belangrijk dat S. een psychologische behandeling ondergaat, zodat de kans dat hij nogmaals in de fout gaat wordt verkleind. Daarom legt de rechter een verplichte behandeling bij een psycholoog en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar op. Het onvoorwaardelijke deel van zes maanden heeft hij tijdens zijn voorarrest al uitgezeten.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechter er rekening mee gehouden dat S. vanwege een persoonlijkheidsstoornis verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. Naast de behandeling krijgt S. een alcoholverbod en moet hij zich regelmatig laten controleren op alcoholgebruik. S. denkt zelf dat zijn stoppen uiteindelijk doorsloegen door de alcohol die hij 's avonds met een vriend had gedronken. Ook vermoedt hij dat hij zich daarom niks meer kan herinneren.

Contactverbod

Om zijn kinderen te beschermen heeft de Aalsmeerse vader voorlopig nog een contactverbod. Hij mag de kinderen wel onder begeleiding zien. Op dit moment is dat twee uur per week onder toezicht van zijn moeder. De enkelband die hij sinds zijn vrijlating draagt, moet hij nog een aantal maanden omhouden.

Dat S. nu geen taakstraf hoeft te doen, betekent niet dat hij van de rechtbank thuis mag gaan zitten niksen. Een van de voorwaarden luidt dat hij zich moet inspannen om betaald werk te vinden en te behouden. In de rechtbank vertelde S. dat hij inmiddels een baan heeft.

Dit gebeurde in de nacht van 5 op 6 maart

Leroy S. haalde zijn kinderen in de nacht van 5 op 6 maart op agressieve wijze uit het huis in Aalsmeer waar zij met hun moeder wonen. Daarbij vernielde hij ook het gasfornuis, met als gevolg dat de woning naar gas rook en de straat moest worden afgezet. De moeder heeft het ouderlijk gezag over de kinderen, waardoor hij zich schuldig maakte aan ontvoering.

Bij het ophalen van de kinderen zou hij de jongste, een meisje van 8 dagen oud, hard op een bed hebben gelegd of gegooid, waarbij haar hoofd tegen de bedrand aan kwam, en ze een breukje in haar schedel opliep. "Papa heeft met de baby gegooid", verklaarde zijn oudste kind (7 jaar) hierover. De moeder van de kinderen, die nog herstelde van haar bevalling, verstopte zich ondertussen uit angst op blote voeten in de bosjes. S. bedreigde haar met de dood. 

Samen met zijn kinderen pakte S. daarna een taxi en belde onderweg de politie. Hij vertelde hen vuurwapengevaarlijk te zijn en zijn kinderen onder schot te houden. Zijn 7-jarige zoontje verklaarde later dat zijn vader hem in de taxi bedreigde en zei dat hij de baby in een container zou gooien. S. bracht de kinderen na die taxirit naar zijn moeder. Uiteindelijk werd hij aangehouden in een taxi in Hoofddorp. 

Na die avond zat S. zes maanden vast. Maar de Officier van Justitie besloot tijdens een voorbereidende zitting op 25 augustus dat S. zijn zaak in vrijheid, maar mét enkelband mocht afwachten. Om zijn kinderen tegen hem in bescherming te nemen, moest hij zich wel aan een contact- en locatieverbod houden. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]