Start van hoofdcontent

Koog aan de Zaan

nl

Een zaal vol schakende kinderen in Koog aan de Zaan: "Schaken verbroedert"

24 oktober 2023, 19.10 uur · Door Tom van Midden

150 kinderen deden vandaag mee aan een simultaanschaken in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan. Verschillende goede schakers van Zaanse schaakclubs speelden ieder tegelijkertijd tegen ongeveer twintig kinderen. Organisator Frank Tijdeman – gerust schaakgoeroe van de Zaanstreek te noemen – is helemaal in zijn nopjes: "Zaanstad is voor één dag de schaakgemeente van Nederland!"

Een zaal vol schakende kinderen in Koog aan de Zaan: "Schaken verbroedert" - NH Nieuws

Intens kijken de kinderen naar hun schaakbord, je kan hun hersenen bijna horen kraken. De simultaanspeler komt voorbij, denkt een seconde na en doet zijn zet. Het is bijna frustrerend hoe snel ze kunnen denken. 

Cody oefende thuis tegen een vriendje en zijn vader. Hij won van allebei. Vandaag is dat wat lastiger, al krijgt hij wel een compliment van zijn veel betere tegenstander. Vol bravoure zegt hij tien seconden later: "Ik denk dat ik wel kan winnen."

Jonge schakers gezocht

De Nederlandse schaakbond bestaat 150 jaar en dat is de reden dat dit evenement vandaag wordt georganiseerd. Frank Tijdeman - 'ik heb last van spontaniteit' - zag het als mooie gelegenheid om 150 kinderen te verzamelen voor een simultaanspel. En oké, het is ook een goede kans om reclame te maken voor de verschillende schaakclubs in de streek die nog leden kunnen gebruiken. Vooral naar jonge leden wordt hard gezocht, want die hebben de toekomst. 

Foto: Schaaksimultaan in Koog aan de Zaan - NH Nieuws

Tijdeman, een drukke prater die veel superlatieven gebruikt: "Het was een hersenspinsel waarvan men eerst zei: 'Frank, rustig, rustig. Laten we eerst maar kijken of we de honderd halen.' Daar zijn we voor gegaan, maar nu is de realiteit dat er 150 kinderen zijn. Dat is toch fantastisch! Schaken verbroedert, we zijn één familie."

De kinderen presteerden goed. Van de 150 wedstrijden die er werden gespeeld wonnen ze er zeven van de schaakmeesters. Na afloop kregen ze allen een verrassing: een goodiebag mét een schaakboekje, zodat er bij een volgende keer nog meer overwinningen worden behaald.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]