Ga naar Content

Bouwen met blokken: in Schagen verrijst in no time een heel appartementencomplex

Binnen slechts een aantal maanden tijd is er op een kaal stuk grond aan de Piet Ottstraat in Schagen een groot appartementencomplex met 44 sociale huurwoningen gebouwd in opdracht van de Wooncompagnie. Dat dit zo snel is gelukt, komt dankzij modulair bouwen, waarbij de appartementen kant-en-klaar uit de fabriek komen en op locatie op elkaar gestapeld worden. Zelfs de keuken staat er al in en ook de badkamer is al betegeld. 

Een van de laatste modules wordt door de hijskraan omhoog gehesen - Foto: NH Media / Kelly Blok

Als blokken worden de in totaal 88 modules met een grote hijskraan op elkaar gestapeld. Het appartementencomplex De Tramhalte aan de Piet Ottstraat in Schagen is dankzij modulair bouwen enorm snel klaar. Afgelopen juni werden de eerste palen nog in de grond geslagen en inmiddels worden de laatste modules geplaatst. 

Je hoort steeds vaker dat appartementencomplexen of woningen haast als paddenstoelen uit de grond schieten dankzij modulair bouwen. Heddes Bouw & Ontwikkeling is zo'n bouwbedrijf dat in samenwerking met Ursem Modulaire Bouwsystemen woningen en appartementen bouwt die al kant en klaar uit de fabriek in Ursem komen. 

"Je hebt ook minder last van stikstofuitstoot"

Peter Cornielje, WoonCompagnie

En die manier van bouwen bevalt goed bij woningcorporatie WoonCompagnie, die eerder het Regioplein in Schagen op diezelfde manier liet bouwen, en die ook de opdrachtgever is van het appartementencomplex De Tramhalte. "Het heeft een hele korte bouwtijd, het komt kant-en-klaar uit de fabriek, is kwalitatief hoogwaardig, de overlast op de bouwplaats is zeer beperkt omdat het een korte bouwtijd heeft en je hebt ook minder last van stikstofuitstoot", legt Peter Cornielje van de WoonCompagnie uit. 

In onderstaande video is te zien hoe de laatste modules door een hijskraan op de juiste plek gehesen worden. Tekst gaat door onder de video.

Appartementencomplex De Tramhalte wordt modulair gebouwd - NH Nieuws

Het modulaire bouwen heeft dus veel voordelen en Boaz de Boer van Heddes Bouw & Ontwikkeling ziet dan ook graag dat nog meer woningcorporaties deze manier van bouwen in de toekomst gaan uitvoeren. Mede daarom zijn een aantal bouwbedrijven en woningcorporaties - waaronder Heddes en de WoonCompagnie - een samenwerkingsverband opgestart: NH Bouwstroom. 

"In die samenwerking proberen we te kijken hoe we het sneller kunnen doen, betaalbaarder, maar ook duurzamer kunnen maken. Die drie pijlers proberen we continu te verbeteren door heel veel met elkaar samen te werken", legt De Boer uit. 

En hoewel modulair bouwen niet zomaar het gehele woningtekort in Nederland op kan lossen, hoopt De Boer wel dat meer woningcorporaties zich aan gaan sluiten bij NH Bouwstroom. "Om ook de processen rondom vergunningen en procedures met elkaar kunnen versnellen. Wij kunnen nu heel snel bouwen, maar het proces van de vergunningen duurt voor ons gevoel te lang. Daar willen we op de samenwerking ook vooral op inzetten om dat te verkorten, want dan kunnen we sneller mensen een woning bieden."

'Containerwoningen'

Hoewel veel mensen in Nederland al wonen in een modulair gebouwde woning, kwamen er op sociale media een aantal berichten over het appartementencomplex in Schagen zou lijken op een containerwoning. Dat help De Boer graag even uit de wereld. "Dat doet afbreuk aan wat er staat. Het zijn gelijkwaardige woningen aan elke andere manier van bouwen, of beter. Ze zijn in een fabriek gemaakt en er is veel aandacht besteed aan kwaliteit en ook aan maatvoering. Het heeft niks te maken met containers en het is jammer als mensen dat denken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]