De kans om een van de zestien nieuwe sociale huurwoningen in Schoorl te bemachtigen is bijna hetzelfde als het winnen van de loterij. Meer dan 1.300 mensen hebben zich aangemeld voor het nieuwbouwproject Oosterkim, op het terrein van de voormalige school aan de Bovenweg. "Zoveel reacties zijn geen uitzondering meer", zegt de woningcorporatie.
"Ongelooflijk, het aantal aanmeldingen voor nieuwbouwproject Oosterkim", aldus een inwoner van Schoorl op Facebook. Het gemiddelde aantal reacties op een woningadvertentie is 229. Toch zijn de ruim 1300 reacties op het Oosterkimproject niet zo gek, zegt een woordvoerder van woningcorporatie Kennemer Wonen.
"Dat er zo'n grote vraag is benadrukt dat er meer betaalbare sociale huurwoningen nodig zijn", vertelt hij. "Helaas zijn grote aantallen reacties op een woning geen uitzondering meer. We merken dat het aantal reacties op nieuwbouwprojecten vele malen hoger ligt."
Volgens Kennemer Wonen is het aantal reacties bijvoorbeeld vergelijkbaar met de nieuwbouwwoningen in Duin & Bosch in Castricum die binnenkort worden opgeleverd.
Wachttijd sociale huur
Omdat het maar zestien woningen zijn, zullen veel woningzoekenden teleurgesteld moeten worden. Maar hoe lang is de wachtlijst voor de sociale huursector?
Schoorl maakt deel uit van de SVNK-regio die bestaat uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. "In deze regio zijn ruim 19.000 actief woningzoekenden en is de wachttijd gemiddeld 8,8 jaar", laat de woordvoerder weten. Een actief woningzoekende is iemand die het afgelopen jaar minstens een keer heeft gereageerd op een woningadvertentie.
Voorrang
Een Schoorlaar reageert op Facebook dat het 'waarschijnlijk veel geïnteresseerden zijn die niet uit het dorp komen'. "Zou leuk zijn als er voorrang wordt verleend aan Schoorlaars."
De voorrangsregeling die nu geldt, betreft huurders van Kennemer Wonen die een jongerenwoning achterlaten in de gemeente Bergen.
Onder jongerenwoningen wordt verstaan dat de woning geschikt is voor jongeren tot 23 jaar. "Het zijn bijvoorbeeld kleine appartementen zonder lift", aldus de woordvoerder. Het achterlaten van een jongerenwoning betekent dat deze huizen weer beschikbaar komen voor de doelgroep. Zo stimuleren ze huurders in een huis te wonen die past bij hun leefsituatie.
Meer bouwen
Wethouder Yvonne Roos-Bakker is bekend met de grote vraag naar betaalbare huurwoningen, zei ze eerder tegen onze mediapartner Duinstreek Centraal. "Daarom ben ik blij dat we met deze zestien woningen weer een stap in de goede richting zetten. Zo houden we onze dorpen leefbaar en creëren we plek voor woningzoekenden van jong tot oud."
Het tekort aan sociale huurwoningen is een landelijk probleem. Zo liet minister de Jonge eerder dit jaar weten dat er tot en met 2030 ruim 290.000 sociale huurwoningen bijgebouwd moeten worden. Het streven is 30 procent sociale huurwoningen per gemeente.
Kennemer Wonen wil daarom de komende jaren 1.500 nieuwe woningen bouwen. Dit zijn vooral kleine woningen voor een- tot tweepersoons huishoudens binnen de sociale huur. Uit woonbehoefte onderzoek is namelijk gebleken dat hier de meeste behoefte aan is.
💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/Alkmaar
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit Alkmaar en omgeving'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]