Ga naar Content

Veel minder treinen in Noord-Holland in nieuwe dienstregeling, regio in verzet

Behoud het OV in Noord-Holland-Noord. Dat is de oproep van allerlei organisaties als reactie op plannen van de NS. In de nieuwe dienstregeling wordt onder andere het aantal treinen in de regio op vrijdag gehalveerd. Dat levert problemen op, zo verwachten de meeste bedrijven en organisaties in de regio. Daarom zijn zij een petitie gestart

Foto: NH Nieuws

Aan de petitie doen verschillende grote organisaties uit de regio Noord-Holland Noord mee. Denk aan de Marine, Noordwest Ziekenhuisgroep, Rechtbank Noord-Holland en de GGZ. Ook verschillende middelbare- en hogeschoolbesturen, ondernemersgroepen en musea ondersteunen het manifest.

"Goede bereikbaarheid is essentieel voor een regio. Voor het vestigings- en woonklimaat." Pim Visser, directeur van Blue Port Centre in Den Helder, is een van de ondersteuners van het manifest. Hij vervolgt: "Voor bedrijven aan de haven is dat dubbel belangrijk: mensen die in de offshore werken, op zee, komen vaak op Schiphol aan. Die moeten altijd naar de kust kunnen reizen, ook buiten kantoortijden."

In de afgelopen jaren werd al veel in busverbindingen gesnoeid. De treinverbinding zit nu al op het minimum, vindt Visser: "Het OV tussen Schagen en Den Helder is al een enkel spoor, er is al veel uitval en veel storing, ik vind dat gewoon een slechte zaak."

"De aansluitingen naar de randstad zijn nu ook al een ramp", vervolgt hij. "Het gevoel van 'het wordt in de Randstad bepaald en we hangen er als regio bij', dat wordt zo versterkt. Het heeft effect op het woonklimaat in het hele gebied. Het is gewoon een verslechtering van het vestigingsklimaat, dat kunnen we niet hebben."

"Het verkeerde signaal wordt afgegeven. Juist nu moeten we meer met het OV en minder met de auto"

Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar

De ondersteuners van het manifest willen onder andere dat de (spits)intercity tussen Haarlem en Alkmaar terugkomt en dat de treinfrequentie tussen Alkmaar en Amsterdam niet verminderd wordt.

De wegvallende dienstregeling in de weekenden baart ook Patrick van Mil, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar, zorgen. "Wij zijn als museum aantrekkelijk voor bezoekers uit het hele land en ook voor internationale cultuurtoeristen. Die doen juist in de weekenden een dagje Alkmaar."

"Met het oog op duurzaamheid wil je juist dat mensen minder in de auto springen en meer het OV gebruiken. Uit ervaring weet ik, als de bus maar eens per uur gaat, dat ik denk: ik neem toch maar de auto. Dan weet je zeker dat je thuiskomt. Dat geldt voor honderdduizenden mensen." Hij vervolgt: "Het is precies het verkeerde signaal om nu af te geven: we weten allemaal dat we minder CO2 moeten uitstoten: beter met het OV dan met de auto."

Lees ook