Ga naar Content

Terug in de tijd: woede-uitbarsting van Nick Olij bij AZ: "Enige die zijn mond open trekt"

In het seizoen 2017/18 volgde NH Sport de talenten van Jong AZ op de voet. Verslaggever Thomas Brood viel vooral de stilte op in de kleedkamer. "Het waren natuurlijk hele jonge gasten, dus vooral trainers Martin Haar en Denny Landzaat hoorde je. Alleen Nick Olij was daar een uitzondering in", vertelt hij.

Fragment uit de documentaire "Aan het einde liggen de bloemen" - NH Nieuws

Jong AZ is in 2017 bezig aan haar eerste seizoen in het betaalde voetbal. Onder leiding van Haar en Landzaat werden de talenten klaargestoomd voor een verdere carrière in het betaalde voetbal. 

"Wij laten elkaar in de steek. Dit kan toch niet. Wij hebben 41 doelpunten tegen in 19 wedstrijden"

Jong AZ-keeper Nick Olij

De start in dat eerste seizoen in de eerste divisie is moeizaam. Er wordt meer verloren dan gewonnen en ook Olij keept niet goed. Dieptepunt dat seizoen is de 7-2 nederlaag thuis tegen NEC. Voor het eerst in maanden trekt een speler zijn mond open. "7-2 in eigen huis. Hebben wij dit wel door jongens? Wij laten elkaar in de steek. Dit kan toch niet! Wij hebben 41 doelpunten tegen in 19 wedstrijden", roept een zichtbaar gefrustreerde Olij na afloop in de kleedkamer.

Jaren later speelt Olij bij Sparta en zit hij voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Het lijkt erop dat de Haarlemmer vrijdag niet op goal staat tegen Frankrijk. Bondscoach heeft voorzichtig door laten doorschemeren dat Bart Verbruggen gaat starten.

"Zes jaar geleden had ik nooit verwacht dat Olij het Nederlands elftal zou halen"

NH Sport-verslaggever Thomas Brood

Van AC Milan tot Stormvogels

"Dat seizoen heb ik enorm genoten van de vrijheid die ik kreeg. Ik kon overal bij zijn met de camera en ook dit moment in de kleedkamer vastleggen. De jongens die in dat team zaten, volg ik nu ook met extra belangstelling. Zes jaar geleden had ik nooit verwacht dat Olij het Nederlands elftal zou halen", vertelt Brood.

De spelers van de Jong AZ-selectie zijn alle richtingen op gegaan. De meest opvallende ontwikkeling is van Tijjani Reijnders. De middenvelder speelt nu voor AC Milan. Jamie Jacobs speelt in Denemarken bij Viborg FF en Mees Hoedemakers bij NEC. Een aantal jongens hebben het betaalde voetbal echter niet gehaald. Melle Springer speelt bijvoorbeeld nu voor de amateurs van Stormvogels en Yoeri Church voor HHC Hardenberg.

Lees ook