Ga naar Content

Hoofddorps ganzenavontuur afgelopen: grote groep ganzen wordt verhuisd vanwege overlast

Op initiatief van de gemeente Haarlemmermeer wordt een groep van zo'n veertig ganzen binnenkort flink uitgedund. De groep, die vooral op en rond de Waddenweg rondwaggelt, is de afgelopen jaren zo groot geworden dat ze voor onveilige verkeerssituaties zorgt en omwonenden veel overlast ervaren. 

De groep ganzen in de speeltuin aan de Waddenweg - Foto: Egbert Fokkema

"De bende ganzen werd te groot'' vertelt René van Stekelenborg, woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. Om te voorkomen dat hun eieren uit zouden komen, probeerde de gemeente de eieren in te dompelen met olie. "Maar je mist soms een nest."

Inmiddels is de groep uitgedijd naar zo'n veertig ganzen, en die zorgen voor veel overlast. Inmiddels heeft de gemeente al meer dan honderd meldingen ontvangen. "Dit aantal moeten we terugbrengen naar minimaal twintig", gaat Van Stekelenborg verder.

''Het is met name de stront die ze achterlaten''

Barbara de Lange, bewoonster aan de Waddenweg in Hoofddorp

Ook Barbara de Lange, bewoonster aan de Waddenweg in Hoofddorp, heeft een melding gemaakt. ''Het is met name de stront die ze achterlaten'', vertelt ze. ''Eerst kwamen ze nog weleens op visite en dat was nog wel schattig, maar nu 'wonen' ze bij ons en poepen ze alles onder."

Liever kwijt dan rijk

Barbara is niet de enige die last heeft van de vliegende kabaalmakers. ''Onze naaste buren en nog een aantal mensen die ik ken, zijn ze liever kwijt dan rijk'', vertelt ze.

De gemeente heeft besloten de groep ganzen te verplaatsen. Toch zijn er ook bewoners die dit onzin vinden. ''Het slaat eigenlijk nergens op, want voor zoveel gedoe zorgen die beestjes niet", vertelt een andere bewoonster. "Je weet ook niet waar ze naartoe gaan en dat is best sneu."

Tekst gaat verder onder de kaart van de locatie waar de ganzen naartoe worden gebracht.

Volgens de gemeente gebeurt het verplaatsen op een diervriendelijke manier. ''Het bedrijf Hofganzen houdt rekening met het feit dat boerenganzen monogaam zijn en soms wel 35 jaar een vast stelletje vormen", vertelt van Stekelenborg. "Die haal je dus niet even uit elkaar en dat vraagt om observatie voordat je deze beestjes gaat vangen."

Ganzenparadijs

Daarnaast zijn de watervogels stressgevoelig. "Je moet ze echt voorzichtig, geduldig en langzaam bijeen drijven."

Vijftien tot twintig ganzen blijven op de Waddenweg in Hoofddorp. De rest wordt door het bedrijf Hofganzen naar Akka's Ganzenparadijs in Dalen gebracht. ''De toekomst ziet er paradijselijk uit voor de boerenganzen", vertelt van Stekelenborg hoopvol.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]