Ga naar Content

Zien: jongeren op fatbike beuken deuren van Haarlemse supermarkt open

Op Facebook circuleren beelden van jongeren die met een fatbike de schuifdeuren rammen van supermarkt Jumbo aan de Engelenburg in Haarlem Schalkwijk. De beelden zijn afgelopen zondag aan het einde van de middag gemaakt.

Te zien is dat twee jongens op een fatbike even over half zes door de gang van de supermarkt rijden en dan aan het einde de schuifdeuren rammen. Vervolgens gaan ze met hun fiets naar buiten. Daarna komen nog twee jongens op een fatbike achter ze aan en rijden via dezelfde route naar buiten. Naast de tweede fatbike rent nog een jongen mee. Even verderop in de gang staan drie mensen te kijken naar wat er gebeurt. 

Beschadigde deur

De manager van de supermarkt heeft vandaag weinig tijd voor een reactie. "We hebben vanmorgen de politie hierover gesproken." De jongens blijken niets te hebben gestolen, maar alleen door de gang te hebben gereden. De deur is wel flink beschadigd. 

De jongens staan herkenbaar op de beelden, die zijn gemaakt door een beveiligingscamera. Bij de post op Facebook staat: 'Willen degenen die dit hebben veroorzaakt zich even melden bij Jumbo aan de Engelenburg? Dan kunnen we even praten over de schade die jullie dienen te vergoeden: als het goed is zijn jullie (ouders) hier voor verzekerd. Bij voorbaat dank voor jullie begrip en medewerking & begrip en tot snel?'

Tekst loopt door na de video. 

Jongens rammen deur van de Jumbo met hun fatbike - Facebook Jumbo Haarlem

Het is niet de eerste keer dat deze supermarkt iets naars meemaakt. In april 2020 ramde een bestelbus door de deuren van de supermarkt en miste op een haar na een medewerkster. De daders zijn later opgepakt. Ze bleken ook nog een overval in Alkmaar te hebben gepleegd.

Fatbike-bende

Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Bennebroek worden al langer geteisterd door jongeren op fatbikes die vervelend en intimiderend gedrag vertonen. Of deze vijf jongens tot die 'bende' behoren is niet duidelijk. 

Lees ook

'Juichen deze beelden niet toe'

De politie is geen voorstander van het herkenbaar tonen van de (waarschijnlijk) tieners door de supermarkt. "Bij ons gaat er een heel zorgvuldige procedure aan vooraf als we zoiets doen. Dan hebben we bijvoorbeeld eerst overleg met het Openbaar Ministerie en het hangt er ook helemaal vanaf hoe ernstig het delict is", vertelt een woordvoerder. 

"Dat een bedrijf deze beelden zo online zet, juichen we zeker niet toe. Maar in deze tijden met veel social media, begrijpen we het wel ergens. Het gebeurt vaker. Maar het is natuurlijk niet goed dat een bedrijf of particulieren zo voor eigen rechter gaan spelen."

De politiewoordvoerder geeft aan dat er nog geen aangifte is gedaan door Jumbo. Ook zijn de verdachten op de fatbikes niet aangehouden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]