Start van hoofdcontent

Velsen-Noord

nl

Zóveel ideeën gekozen voor een verbeterd Velsen-Noord, 'is daar wel plek voor?'

28 september 2023, 13.11 uur · Aangepast 28 september 2023, 19.05 uur · Door Thomas Jak

Een Tiny Forest, een hondenspeeltuin, een multiculturele kerstmarkt en nog vele andere ideeën werden gisteravond door de gemeente gekozen, nadat deze zomer de vraag werd gesteld aan Velsen-Noord: 'Wat kan je doen met een half miljoen?' Tientallen ideeën stroomden binnen, daarvan dacht de gemeente er wel een stuk of vier of vijf te kunnen uitvoeren. Gisteravond bleek dat er véél meer kan. 'Is er wel plek voor?', is nu de vraag.

Winnaars ideeënwedstrijd Velsen-Noord - Foto: Thomas Jak / NH

Ruim een half jaar lang ving Velsen-Noord in het afgelopen jaar zo'n duizend asielzoekers op, op een schip. De gemeente kreeg daarvoor zo'n vier miljoen euro, waarvan inwoners een half miljoen mogen besteden aan ideeën die het dorp opleuken, in het project Samen Gezellig Velsen-Noord.

De 180 inzendingen werden omgezet in 37 kanshebbers, waarvan de gemeente er na een stemmingsronde 4 of 5 van dacht waar te kunnen maken. Gisteravond bleek tot geluk van de aanwezige Velsen-Noorders dat dat een erg voorzichtige schatting was: er waren bijna drie keer zoveel winnaars.

De winnaars 

Als eerste van velen won Benjamin Pel, directeur van basisschool De Plataan met het idee voor een zogenaamde Tiny Forest, een tuin voor jong en oud bij zijn school (zie video).

Tekst gaat verder onder de video

Verrassend veel ideeën voor beter Velsen-Noord gaan door - NH Nieuws

In dezelfde categorie genaamd 'Dier en natuur' was er nog een andere winnaar: er gaat dit of volgend jaar ook een hondenspeeltuin komen in Velsen-Noord. En er moet nog een natuurspeeltuin komen voor kinderen, met een glooiend speelterrein en toestellen. 

"Fijn dat het idee en het budget er is, maar wáár wil je het realiseren? Dat is nog wel een dingetje", vraagt een vrouw uit Velsen-Noord zich af in bovenstaande video.

Evenementen

Komende decembermaand komt er een multiculturele kerstmarkt met eten en muziek in het dorp. "Dit is een combinatie van verschillende ingezonden ideeën", legden Renate Ooms en Kirsten Keukelaar van de gemeente uit.

"Sommigen wilden een kerstmarkt, anderen een gelegenheid waar de mensen met verschillende nationaliteiten die we hebben in het dorp samen kunnen eten. Op deze manier hebben we budget voor dat alles tegelijk."

De Velsen-Noorders uit alle windstreken zullen zich kunnen verenigen onder één Velsen-Noordse vlag, naar het idee van Hans Jaspers, voorzitter van de stichting Vrienden van Velsen-Noord (zie video).

Tekst gaat verder onder de video

Idee 11: Een vlag voor Velsen-Noord - NH Nieuws

In de openbare ruimte komen een paar nuttige, nodige en leuke extra's: er komt een langverwacht elektronisch informatiebord en het Stratingplantsoen wordt mooier gemaakt, "hopelijk met fonteintjes" verwacht idee-inbrenger Lucie. Ook worden de verschillende geef-en-neemkastjes in het dorp een keer goed aangevuld met budget van Samen Gezellig Velsen-Noord.

Met een gekke bek opperde Hans Jaspers eerder dit jaar dat er een 'fontein bij de entree van Velsen-Noord moest komen.' Velsen-Noord bleek er best voor te porren: dit kunstwerk van Pieter Theissling komt er dit of volgend jaar te staan (zie video)

Tekst gaat verder onder de video.

Idee 15: Een kunstwerk bij de entree van Velsen-Noord - NH Nieuws

Dan zijn we er nog niet: ook een paar bestaande clubs krijgen een deel van de half miljoen euro: de kantine van fietscrossclub FCC Wijkeroog en het gedeelde clubhuis van voetbalvereniging FC Velsenoord en handbalclub HCV '90 krijgen een impuls. Ook de bus van de Vrienden van Velsen-Noord, waarmee veel uitjes worden georganiseerd, krijgt een deel. 

Eén winnend idee valt strikt genomen buiten Velsen-Noord: als alles volgens plan verloopt, opent de komende maand een speelgoedbank de deuren aan de Koningsweg in Beverwijk. "Maar hij is bedoeld voor kinderen uit de hele IJmond", zeggen de initiatiefnemers. En dus krijgen zij ook een bijdrage uit het potje van Samen Gezellig.

Tot slot was er nog een eervolle vermelding voor de ventweg en zijn parkeerproblemen voor de winkels aan de Wijkerstraatweg (zie video).

Tekst gaat verder onder de video

Idee 21: Schuine parkeervakken aan de ventweg in het centrum - NH Nieuws

Wethouder Sander Smeets brengt het renoveren van die ventweg onder in een ander plan, met de belofte 'dat het gaat gebeuren.'

"Terecht dat we hebben gewonnen en fijn dat het niet uit dit potje voor Samen Gezellig Velsen-Noord gebeurt", reageerde Harry Stam van de ondernemersvereniging gisteravond. "17,5 jaar geleden heeft de gemeente er een puinzooi van gemaakt, dus laten we hopen dat het nu eindelijk een keer goed komt."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]