Start van hoofdcontent

Heerhugowaard

nl

'No time to die': Seven (14) uit Heerhugowaard overleden na strijd tegen kanker

27 september 2023, 18.01 uur · Aangepast 27 september 2023, 21.51 uur · Door Priscilla Overbeek

De 14-jarige Seven Keijlard uit Heerhugowaard is overleden. Drie jaar terug zei de stoere tiener met kanker nog in een interview over z’n eigen kledinglijn: "Ik moet nog zo veel dingen doen in mijn leven dat ik helemaal geen tijd heb om dood te gaan." Hij haalde meer dan 10.000 euro op voor kinderen met kanker. Vrijdag is een herdenkingsdienst, laat zijn familie weten.

Foto: Skaten deed Seven (14) uit Heerhugowaard het liefst elke dag

Seven overleed op maandagochtend in het bijzijn van zijn nabestaanden. Drie jaar lang vocht hij tegen kanker. Na een val van het klimrek in 2020 wordt de ziekte per toeval door artsen bij hem ontdekt.

Het gaat om een agressieve tumor in zijn buik, vlak bij zijn nier. Een operatie, chemotherapie en bestralingen volgen. Tussen de behandelingen door begint de dan 11-jarige Seven zijn eigen kledinglijn '24Seven - No Time To Die'.

Met zijn eigen ontwerpen op shirts, sweaters en mondkapjes haalt hij in een mum van tijd 10.000 euro op voor Villa Joep, een stichting die zich inzet voor kinderen met kanker.

De behandelingen zijn erg zwaar, maar lijken succesvol. Seven wordt 'schoon' verklaard en even lijkt hij zijn oude leventje weer te kunnen oppakken. Maar dan, eind maart 2022, keert het neuroblastoom toch terug. 

Drie jaar geleden bezochten we de creatieve en ondernemende Seven in zijn werkkamer, waar hij honderduit vertelde over zijn eigen ontwerpen:

Seven start kledinglijn voor kankeronderzoek - Priscilla Overbeek / NH Nieuws

Er volgen nieuwe onderzoeken, scans en behandelingen. "Intussen bleven de bestellingen maar doorgaan", vertelt zijn vader Jordy over de kledinglijn van zijn zoon. "Wekelijks kreeg hij steunberichten via Instagram van mensen die vroegen hoe het met hem ging."

Een jaar later hangt opnieuw de vlag uit bij huize Keijlard: de tumor is weg, Seven is schoon. "We hebben in die tijd alles gedaan. Hij sprak vaak af met vrienden, om te skaten of in de stad te hangen. Tussen de chemo door zijn we naar New York geweest. En na de laatste bestraling zijn we meteen doorgereden naar Oostenrijk. Wintersport vond hij het leukst."

Hoofdpijn

Na de zomervakantie gaat Seven terug naar school, waar hij enorm naar uitkijkt. Maar als hij aan het einde van zijn eerste lesdag thuiskomt, voelt hij zich niet goed.

"Het is heel snel gegaan. Hij kwam thuis met een beetje hoofdpijn en was misselijk. De volgende dag ging het zo slecht, dat we meteen naar het ziekenhuis zijn gegaan. Daar werd hij onderzocht, maar ze konden niets vinden."

Dan krijgt hij ineens een opleving en lijkt het beter te gaan. "Hij at en sprak weer, dus dachten artsen dat het met zijn evenwichtsorgaan te maken had en stuurden hem naar huis." Vlak voor het weekend gaat het weer helemaal mis. Seven kan de pijn nog amper verdragen. "Hij lag in een foetushouding op de bank, dus zijn we naar de spoedafdeling in Amsterdam gegaan."

Seven in zijn droomauto - Foto: Jordy Keijlard

De artsen denken aan een virus en sturen hem wederom naar huis. Omdat hij maar niet opknapt, wordt hij in het ziekenhuis van Utrecht opnieuw onderzocht. Er blijkt een uitzaaiing in zijn hersens te zitten en Seven moet worden geopereerd.

"De operatie verliep goed. Negentig procent kon worden verwijderd. Wel werd ons verteld dat genezing niet meer mogelijk was, maar de artsen hadden goede hoop dat hij met een paar weken revalidatie weer de oude zou kunnen worden. We mochten naar huis."

Hersenbloeding

Kort daarna krijgt Seven opnieuw veel last van hoofdpijn. Er wordt een CT-scan gemaakt, waaruit blijkt dat hij een hersenbloeding heeft. "Ze konden niets meer voor hem doen, het was een kwestie van dagen of weken. Dus we konden alleen afwachten."

Vader Jordy over zijn zoon: - Foto: "Het is ongelooflijk hoe sterk en wijs hij was"

In het ziekenhuis krijgt Seven slaapmiddelen en pijnstillers toegediend. Zijn ouders houden de wacht en zien hem langzaam wegzakken. "Het is ongelooflijk hoe sterk en wijs hij was. Hoe hij omging met zijn ziekte en de pijn. Op een gegeven moment was hij er zo klaar mee, dat hij geen medicatie meer wilde", deelt zijn vader.

"Uiteindelijk zakte hij helemaal weg en is de ochtend erna overleden. In december zou hij 15 jaar zijn geworden. Het voelt zo onwerkelijk dat hij er niet meer is. En vooral heel oneerlijk."

Erehaag bij skatepark Oudorp

Aanstaande vrijdag 29 september wordt Seven begraven. Daarvoor wordt er om 10.00 uur een herdenking met een erehaag voor hem gehouden, in het skatepark van Oudorp.

"We rijden daar langs met de auto en hopen dat iedereen die Seven kent, aanwezig wil zijn om hem een laatste eer te bewijzen. Als het kan met een skateboard, want dat deed hij het liefst elke dag."

De missie die hij in zijn korte, maar krachtige leven had: kinderkanker voorgoed uit de wereld helpen, zetten zijn ouders nu voort. "Hij was bezig met nieuwe ontwerpen, die gaan we nog publiceren. Daarmee hopen we zo veel mogelijk geld op te halen voor Villa Joep, de stichting waar hij zich voor inzette."

Foto: Het eerbetoon aan Seven wordt gehouden in het skatepark van Oudorp

Wie de missie van Seven wil steunen, kan een donatie doen aan Villa Joep via de volgende link. Zijn laatste designs zijn binnenkort beschikbaar in de webshop.