Ga naar Content

IJssalon sluit definitief deuren door overlast en bedreigingen: "Is hier gewoon niet veilig"

De maat is vol voor ijssaloneigenaar Raymond Barriel uit Den Helder. Na maanden van overlast van daklozen en verslaafden voor zijn terras aan het aangrenzende Julianaplein sluit hij nu definitief zijn deuren. De ijssaloneigenaar had gehoopt op steun en hulp van de gemeente Den Helder, maar volgens Raymond hebben ze daar volledig in gefaald. 

IJssalonhouder Raymond met dochter en schoonzoon - Foto: NH Media / Kelly Blok

Vandaag konden ijsliefhebbers voor het laatst een ijsje halen bij ijssalon Bella Gioia van Raymond Barriel. De ijssalonhouder stond vandaag tegen de tranen te vechten, want dit besluit had hij zeker niet willen nemen. Toch was de deuren sluiten voor Raymond de enige keuze, omdat hij de veiligheid van zijn personeel en zijn klanten niet meer kon waarborgen.

Daklozen en verslaafden zorgen namelijk al tijden voor een hoop overlast en bedreigingen in en rondom het stadspark, waar het terras van Raymond aan grenst. "Een mevrouw zwaaiend in het park met een mes, mensen die dronken tegen mijn windschermen buiten hingen", vertelt Raymond als enkele voorbeelden van afgelopen maanden. Maar ook zijn dochter voelde zich een aantal maanden geleden onveilig in de winkel door de komst van een dronken man die geregeld park is te vinden. 

Geen steun van gemeente

"Dat was voor mij de druppel", legt hij geëmotioneerd uit. En daarnaast voelt de ondernemer zich alles behalve gesteund door zijn gemeente. Na de eerste tijdelijke sluiting van de ijssalon afgelopen april beloofde burgemeester Jan de Boer beterschap, maar extra boa's die werden ingezet in de buurt, verdwenen na korte tijd weer.

Dat Raymond noodgedwongen deze keuze heeft moeten maken, neemt hij de burgemeester persoonlijk kwalijk. "Hij heeft mij recht in de ogen aan zitten kijken en verteld dat hij beterschap beloofde. En dat hij er wat aan zou proberen te gaan doen. Het is alleen maar erger geworden", concludeert Raymond. 

In onderstaande video vertelt Raymond geëmotioneerd over het sluiten van zijn ijssalon (tekst gaat verder onder de video):

Raymond sluit zijn ijssalon - NH Nieuws

Dat Raymond zijn salon nu definitief sluit is een grote shock voor de vaste klanten, maar er is ook veel begrip. "Iedereen gaat na het eten nog even een ijsje halen, maar dat gebeurt hier gewoon niet meer. Dan gaan ze wel naar een andere ijssalon. Het is hier gewoon niet veilig", vertelt een klant.

Ook Sjoerd Oudijk, gemeenteraadslid, kwam gister met andere leden van de oppositie langs bij de ijssalon en vertelde dat er vragen gesteld zullen worden in de raad. "De situatie is natuurlijk verschrikkelijk. Als er mensen dronken zijn en echt overlast veroorzaken dan moet er wat aan gedaan worden. Ook winkeldiefstal en fietsdiefstal zijn de orde van de dag. Dan moet je wat gaan doen. Het probleem zit hem natuurlijk in een goede opvang en zorg voor mensen die dat nodig hebben en dat glipt door onze handen. We zien dat we daar heel erg in falen", vertelt Oudijk.

Foodtruck

Gelukkig komen er op de laatste dag nog veel klanten langs voor een ijsje en bemoedigende woorden voor Raymond, die veel verdriet heeft dat het zo is gelopen. "Ik heb iets prachtigs moois neergezet voor de inwoners van Den Helder, maar dan komt het zo tot een eind. Dat raakt me", vertelt hij dan ook.

Toch kruipt het ondernemersbloed waar het niet gaan kan bij Raymond en zijn er alweer nieuwe plannen voor een ijssalon, maar dan op wielen. "We gaan een foodtruck beginnen en door de wijken rijden. Ik ga proberen dat met een GPS-app te bewerkstelligen, zodat mensen ons evengoed kunnen vinden. Dat ze op het fietsje stappen en een ijsje of een kopje koffie halen."

Reactie gemeente Den Helder: 

"Voorop staat dat iedereen – inwoners, ondernemers en gasten – zich veilig moeten kunnen voelen in Den Helder. We veroordelen alle vormen van ongewenst gedrag en doen er op dit moment alles aan om de overlast van bepaalde (groepen) personen blijvend weg te nemen.

Na eerdere meldingen zijn we gesprekken aangegaan met betrokkenen die overlast ervaren. Daarnaast hebben de politie en de gemeente de toezicht en handhaving rondom het Julianaplein verhoogd. Toch is toezicht en handhaving niet de oplossing. Tijdens de extra controles verplaatste de overlast naar andere delen in de stad. Ook paste men het gedrag aan wanneer handhavers in zicht kwamen, maar al snel daarna vervielen ze in oude, ongewenste gedragingen.

Voor een structurele oplossing zetten we in op het bieden van dagopvang, wat op dit moment in Den Helder onvoldoende aanwezig is. Het doel is dat wij – samen met onze maatschappelijke partners – overlastgevers zo snel mogelijk in een zorgtraject krijgen en de overlast op straat zoveel mogelijk verminderen. Er is voor enkele personen al zo’n traject gestart/opgeschaald. Deze problematiek is dus geen handhavingsvraagstuk, maar een zorgopgave met complexe individuele gevallen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]