Ga naar Content
Haarlem

Laatste oordeel: nieuwe toegangsweg Circuit Zandvoort open voor auto's?

26 september 2023, 14.39 uur · Aangepast 26 september 2023, 15.32 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH/Paul Tromp

Mag het Circuit van Zandvoort een nieuwe toegangsweg ook buiten de Formule 1 om gebruiken? Daar doet de Raad van State morgen uitspraak over. Het stuk asfalt ligt er al jaren, maar wordt tot nu toe nauwelijks gebruikt. 

In deze zaak staan de gemeente Zandvoort en de provincie Noord-Holland lijnrecht tegenover elkaar. De gemeente gaf het circuit een vergunning om de weg ook buiten de Formule 1 om te gebruiken. Dat betekent dat de weg ook gebruikt mag worden voor de hulpdiensten én tijdens vijftig andere evenementen per jaar. Maximaal 550 auto's mogen dan per dag vanaf de boulevard naar beneden rijden en parkeren ter hoogte van de tribune. En dat is ook wat het circuit graag wil.

De aanleg van de weg zorgde al voor ophef, omdat die door Natura 2000-gebied liep. Het kostte de gemeente Zandvoort uiteindelijk een half miljoen euro. Binnen de raad leidde dat tot flinke verdeeldheid en uiteindelijk klapte het college daar zelfs door.

Provincie: 'kruising wordt te gevaarlijk'

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is niet zo blij met die nieuwe weg, die met de provinciale weg N200 (Boulevard Barnaart, red) kruist. Afslaand verkeer vanaf de boulevard naar de toegangsweg zou volgens de provincie voor veel te gevaarlijke situaties zorgen. Ook omdat daar veel bussen rijden. 

De gedeputeerden wilden aanvankelijk wel akkoord gaan, maar alleen als er een 'volwaardige kruising' aangelegd zou worden. En dat op kosten van het circuit en/of Zandvoort. Anders mocht het stuk asfalt alleen tijdens de Formule 1 gebruikt worden. 

Lees verder na de foto.

De nieuwe toegangsweg naar het circuitpark Zandvoort - Foto: NH/Paul Tromp

Tijdens een eerdere rechtszaak kreeg de provincie gelijk van de rechter: de weg mag alleen gebruikt worden tijdens de Formule 1 én voor de hulpdiensten. Dus niet tijdens de vijftig andere evenementen. Het circuit is daartegen in hoger beroep gegaan. De Raad van State doet morgenochtend uitspraak en dat is dan het laatste oordeel in deze zaak. 

De situatie bij de nieuwe toegangsweg naar het circuit:

De kruising tussen de N200 en de nieuwe toegangsweg naar het circuit - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]