Ga naar Content

Informatieavond RIVM-rapport drukbezocht: "Men moet nu in actie komen voor onze gezondheid!"

In een uitpuilende zaal van het Telstar stadion bezoeken zo'n driehonderd IJmonders de informatieavond die volledig in het teken stond van het langverwachte RIVM-rapport over de gezondheidsrisico's door de uitstoot van de hoogovens. Uit het rapport bleek eerder dat mensen in de IJmond en met name in Wijk aan Zee door de uitstoot van Tata Steel gemiddeld korter leven: zo'n 2,5 maand. 

De IJmondgemeenten, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) houden de informatiebijeenkomst voor bezorgde burgers. "We wisten al dankzij eerder onderzoek sinds de jaren 70 dat de hoogovens voor gezondheidsschade zorgden. Nu zijn we meer dan vijftig jaar verder en er is nog steeds niets ondernomen. Men wacht zo lang en moet nu voor onze gezondheid in actie komen," zegt een van de bezoekers. 

Niet iedereen op de informatieavond is bang voor zijn gezondheid. Een bezoeker uit Velsen-Noord ziet de toekomst juist zonnig in: "Als ik tien, twintig jaar geleden de was buiten hing was hij de volgende dag gelijk zwart, dat zie ik nu al een tijdje niet meer. Bovendien zorgen de hoogovens voor veel werkgelegenheid." 

"We zijn ons erg bewust van de zorgen die leven en zijn zeer gemotiveerd om daar verandering in te brengen"

Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland

Eisen stellen

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, zegt op de drukbezochte avond als demissionair kabinet op dit moment weinig concrete acties te kunnen uitvoeren, maar kondigt op de informatieavond wel een Expertgroep Gezondheid aan. De groep met onder meer een hoogleraar geneeskunde, een professor luchtkwaliteit en een toxicoloog moeten voor het ministerie de gezondheidsrisico's door Tata op de voet gaan volgen en het ministerie van advies voorzien. Heijnen zegt bovendien blij te zijn met het rapport van het RIVM want 'hiermee kunnen we monitoren, eisen stellen en handhaven'.

Per direct sluiten

De staatssecretaris nam eerder tijdens de avond een petitie van Greenpeace in ontvangst. Een kleine veertigduizend mensen gaven daarmee volgens de milieuorganisatie aan dat 'de meest vervuilende onderdelen van Tata Steel per direct gesloten moeten worden'.

Ook reageerde Hans van den Berg, CEO van Tata Steel, tijdens de bijeenkomst op de publicatie van het rapport: "We zijn ons erg bewust van de zorgen die leven en zijn zeer gemotiveerd om daar verandering in te brengen. Dat zeg ik als CEO en als inwoner van de IJmond. En ik hoop dat wij samen de stappen kunnen zetten naar een schoner staalbedrijf in een gezondere IJmond." De CEO liet vooralsnog in het midden welke stappen er dan genomen zouden moeten worden.

Lees ook