Ga naar Content

In een rolstoelbakfiets het land door om toekomstige hulphonden aan pleeggezin te helpen

Met een vijfdaagse tocht in een rolstoelbakfiets vragen Bente Wepster en Cindy Andelbeek deze week aandacht voor het gebrek aan pleeggezinnen voor puppy's die worden opgeleid tot hulphond. Vandaag sloten ze hun tour af bij het hoofdkantoor van KNGF in Amstelveen, waar ze het fonds een cheque aanboden. 

In rolstoelbakfiets het land door voor meer pleeggezinnen voor hulphonden in opleiding - NH Nieuws

De dames zijn rolstoelafhankelijk: Bente vanwege een bindweefselaandoening en Cindy vanwege een zenuwziekte. Hun labradors Entli en Danja helpen hen dagelijks met tal van klusjes. Van bananen pellen tot de was in de wasmachine doen: vrijwel niets is de trouwe viervoeters te gek. En ze doen het graag. 

“Danja is echt mijn maatje", vertelt Cindy, die de hond sinds februari in huis heeft. Ze heeft wel twee jaar en vier maanden moeten wachten op haar steun en toeverlaat. "Dat was zwaar", vertelt ze, "dan moest ik wachten tot m'n kinderen of man thuis waren. Dit scheelt een hoop energie."  

"Blij dat we er zijn, maar het was een heel mooie tocht"

Bente Wepster

Cindy is niet de enige: door het gebrek aan pleeggezinnen voor hulphonden is de gemiddelde wachttijd ruim twee jaar. En dat moet korter, vinden Bente en Cindy, die zich voor hun tocht hebben laten sponsoren door familie, vrienden en bekenden. 

Ze begonnen afgelopen maandag dus in Groningen, en kwamen gisteravond in Volendam aan. Net als tijdens andere etappes kregen ze daar een gratis hotelovernachting aangeboden. Via Amsterdam-Noord en langs de Amstel reden ze vanmiddag naar het KNGF-hoofdkantoor aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen.

Bente Wepster rijdt op rolstoelbakfiets van Groningen naar Amstelveen voor KNGF - Foto: NH

Onderweg naar Amstelveen vertelt Bente aan NH-verslaggever Rosanne van Veen dat ze vroeger bang voor honden was. En dat KNGF daar bij de keuze voor een hulphond rekening mee heeft gehouden. “Entli is heel rustig en beschaafd, hij past precies bij mij” vertelt Bente. 

Speeltjes, halsband en mand

In Amstelveen genieten de vrouwen van een warm onthaal. "Een mooie aankomst hier. Blij dat we er zijn, maar het was een heel mooie tocht", zegt Bente voldaan. Ze hebben met hun tocht 5.111 euro opgehaald voor het KNGF. Dat geld gebruikt het fonds om startpakketten te maken voor puppy-pleeggezinnen, waarin onder meer speeltjes, een halsband en een mand zitten. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]