Ga naar Content

Broekhornerbrug vanaf oktober wekenlang dicht door werkzaamheden

De Broekhornerbrug veroorzaakt veel geluids- en trillingsoverlast voor omwonenden. Provincie Noord-Holland neemt maatregelen en gooit de brug tijdelijk dicht om werkzaamheden te verrichten. Die duren van 9 oktober tot eind november. Het verkeer wordt omgeleid.

Foto: Dijk en Waard Centraal

De Broekhornerburg werd in 2014 vervangen. "Sindsdien ervaren bewoners veel overlast van de brug door trilling- en geluidshinder", verklaart de Provincie in een brief aan omwonenden.

Ook is de hoeveelheid (zwaar) verkeer, zoals vrachtwagens, toegenomen en zijn er in de omgeving flink wat woningen bijgekomen. Om de ontstane overlast tegen te gaan, wordt de brug aangepast.

Daar is ook flink wat tijd voor uitgetrokken. "We ontkomen er niet aan de brug voor langere tijd af te sluiten. Dit omdat de werkzaamheden niet tegelijkertijd kunnen plaatsvinden, maar elkaar opvolgen."

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan onder meer uit het verstevigen van de liggers, waar het brugdek op steunt. Ook worden er 'stille' voegovergangen geplaatst en worden de platen met akoestisch materiaal aan de geleiderail bevestigt. Daarnaast wordt de aansluiting van de brug op het wegdek ook verbeterd en de slijtlaag vernieuwd. 

Op social media reageren inwoners bezorgd. In de Facebookgroep 'Je bent Langedijker als' waarschuwt Tjeerd voor nog een afsluiting in die periode, namelijk de rotonde bij de Vroonermeerweg. "Wie heeft dit verzonnen om tegelijkertijd alles af te sluiten", vraagt hij zich af. Ook Lianne ziet beren op de weg. "Kan de Westerweg dit wel aan? Juist in oktober en november neemt het verkeer enorm toe."

Omleidingen

Autoverkeer vanaf de Uitvalsweg in Langedijk kan inderdaad omrijden via de Westerweg (N242), maar er zijn meer mogelijkheden. Er zijn daarnaast omleidingen via Papenhorn, de Westelijke Randweg, Nauertogt, de Schagerweg (N245) en de Provincialeweg (N504) naar de Broekerweg in Heerhugowaard.

Vanaf de Broekerweg wordt het verkeer omgeleid via de Westerweg (N242), Nollenweg (N508), Schagerweg (N245), Nauertogt, Westelijke Randweg en Papenhorn naar de Uitvalsweg. Fietsers kunnen wel gewoon gebruik maken van de (fiets)brug.

Lees ook