Ga naar Content

Dani de Wit schenkt AZ zakelijke zege met doelpunt én assist

AZ heeft opnieuw gewonnen in de eredivisie. Sparta Rotterdam bleek in Alkmaar een gewillig slachtoffer: 2-0. Dani de Wit blonk uit met een doelpunt en assist voor de Alkmaarders. 

Juichende AZ-spelers - Foto: Pro Shots

Het ging dus van een leien dakje voor AZ. Al was het eerste waarschuwingsschot voor Sparta via Koki Saito. De Japanner dwong Mathew Ryan tot een redding. De Alkmaarders namen daarna de overhand. Het was eerst Sven Mijnans (voormalig Spartaan), die twee kansen creëerde. Binnen een tijdsbestek van anderhalve minuut ging de stand van 0-0 naar 2-0.

Dani de Wit was trefzeker na een assist van Jordy Clasie. Het tweede doelpunt kwam op naam van Vangelis Pavlidis op aangeven van diezelfde De Wit. Vlak voor de rust werd AZ nog eenmaal gevaarlijk via Alexandre Penetra, die over kopte uit een corner. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dani de Wit en Vangelis Pavlidis hadden wéér een hoofdrol bij AZ - Foto: Pro Shots

AZ kwam ook in de tweede helft geen moment in de problemen tegen Sparta. Bart Vriends werkte de bal bijna in het eigen doel en even later dacht De Wit zijn tweede gemaakt te hebben. Door dit doelpunt ging een streep wegens buitenspel. Hierna regen de Alkmaarders nog meer kansen aaneen. Een kopbal van Pavlidis werd ternauwernood gered en enkele minuten later schoot hij net naast. Zodoende bleef het lange tijd slechts 2-0. 

Trainer Pascal Jansen probeerde zijn aanval nieuw leven in te blazen door zijn gehele voorhoede naar de kant te halen. Jens Odgaard, Ernest Poku én debutant Ibrahim Sadiq maakten hun opwachting. Ondanks de drievoudige wissel leiden het niet tot hele grote kansen voor AZ. 

Tekst loopt door onder de video.

AZ-trainer Pascal Jansen over minder vermakelijke tweede helft - NH Nieuws

De Alkmaarders zijn met PSV en FC Twente nog de enige clubs zonder puntenverlies. Ze staan wel gedeeld bovenaan. AZ speelt midweeks tegen Zrinjski in de Conference League, waarna PEC Zwolle op zondag wacht. 

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Bazoer, Penetra, Möller Wolfe; Clasie, Mijnans (Goudmijn/82), D. De Wit; Lahdo (Sadiq/72) Pavlidis (Odgaard/72), Van Brederode (Poku/72)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52