Ga naar Content

Tot 4,5 jaar cel geëist voor 'inside job' met miljoenenbuit bij bedrijf in buurt van Schiphol

Als het aan het OM ligt verdwijnen zes verdachten van een inside job bij een transportbedrijf bij Schiphol voor jaren achter de tralies. De officier van justitie eiste gisteren celstraffen van 22 tot 57 maanden voor de roof in juni 2019 waarbij voor miljoenen aan elektronica werd buitgemaakt.

Foto: Opsporing Verzocht

Twee 34-jarige Hoofddorpse medewerkers van het transportbedrijf aan de Rangoonweg speelden een cruciale rol bij de roof. Zij gaven in de nacht van 4 of 5 juni het sein dat de kust veilig was, waarna twee vrachtwagens het terrein op konden gaan om de elektronica te stelen. 

De vrachtwagens werden vervolgens geladen met veertig pallets aan elektronica, zoals smartphones, drones en actioncamera's, met een waarde van zo'n tweeënhalf miljoen dollar. Ook zouden de verdachten die nacht tientallen dozen tuinverlichting hebben meegenomen. Die werden drie maanden later in een loods op een industrieterrein in Beverwijk teruggevonden.

"Het gaat om een strak geplande professioneel uitgevoerde diefstal"

Openbare Ministerie

"Het gaat om een strak geplande professioneel uitgevoerde diefstal", beweert het OM. Alles was, volgens de officier van justitie, in de puntjes voorbereid. De organisatie van de diefstal kwam volgens het OM voor rekening van drie mannen uit Rotterdam, Amsterdam en Heerhugowaard. Zij zouden een besloten vennootschap hebben opgericht, vrachtwagens hebben gekocht, opslagruimte hebben bezichtigd en gehuurd, contact hebben onderhouden met de heler en de kosten hebben geadministreerd.

Tekst gaat verder onder de video van de bewakingsbeelden op Schiphol.

De zesde verdachte, een 31-jarige man uit IJmuiden, zou gezorgd hebben dat de gestolen buit werd verscheept naar Dubai. Tegen hem is ook 57 maanden cel geëist, maar dan voor witwassen en heling.

Way of life

Tijdens het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee zijn de verdachten afgeluisterd en werden hun versleutelde berichten gekraakt. "Daarin doen zij hun criminele handelingen af als ogenschijnlijk routinematig, als een 'way of life'", aldus de aanklager. Daarnaast hebben getuigen verklaard over de aankoop van vrachtwagens die zijn gebruikt bij de diefstal.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]