Ga naar Content

Van tennisbaan tot achtertuin: jonge vos 'ontdekt' op gemakje Enkhuizen

Een jonge vos is de laatste tijd meerdere keren gesignaleerd in Enkhuizen. Vorige week donderdag kon Cynthia de vos fotograferen in de achtertuin van een vriend. Ook duiken er beelden op van een vos die rustig bij de tennisbaan rondsnuffelt. "Hij loopt hier heel rustig rond."

Vos snuffelt bij de tennisbaan in Enkhuizen - NH Nieuws

Het galmende geluid van de bal tegen het racket en de rennende, slaande en puffende tennisspelers, lijkt de vos niet af te schrikken. "De vos is iedere avond gesignaleerd bij de tennisclub. Hij is ook helemaal niet bang en loopt rustig rond", zegt Enkhuizer Tennis Club-voorzitter Harry de Wit.

Onverwachts bezoek

Dat het dier duidelijk niet bang is, merkte Cynthia uit Enkhuizen op, toen ze vorige week donderdag met vrienden in de achtertuin zat. "We zaten 's avonds nog lekker na te tafelen, totdat we op het eerste oog een kat zagen", vertelt ze. Al snel bleek het niet om een kat te gaan, maar om een vos. "Hij begon rondjes om ons heen te lopen, totaal niet bang en schuw."

Ze is flink onder de indruk en tegelijkertijd verbaasd. "Ik wist helemaal niet dat er vossen rondliepen in de buurt van Enkhuizen. Maar er zijn ook al vossen gespot bij de McDonalds, vlakbij Syngenta en het Streekbos. Het was heel bijzonder om dit mee te maken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een jonge vos krijgt wat droge koekjes gevoerd - Foto: Aangeleverd

Boswachter Mikal Folkertsma van Staatsbosbeheer bevestigt de verhalen over vossen die door woonwijken rondsnuffelen. Dorpen en steden breiden zich uit waardoor hun territorium steeds meer krimpt, verklaart ze de opkomst. "De vossen in zo'n gebied worden steeds minder schuw, doordat mensen ze voeren. Ze wennen snel aan deze nieuwe situatie", zegt ze.

Volgens haar zijn het vooral jonge vossen die erop uitgaan, op zoek naar een nieuw territorium of een partner. Of het in dit geval om een mannetje of vrouwtje gaat, is moeilijk te zien. "Jonge vossen zijn in het begin wat stoerder, omdat ze nog weinig levenservaring hebben opgedaan, nadat ze het nestje hebben verlaten."

Ratten als hoofdgerecht

Vossen kunnen zich volgens Folkertsma zéér goed aanpassen in een stedelijke omgeving, als er maar genoeg voedsel is. "De drang om gemakkelijk voedsel te vinden, vervaagt de angst voor mensen", zegt ze. Ratten en muizen zijn het 'hoofdgerecht' van een vos. "Maar ze kunnen net zo goed van afval eten of eten dat wordt buiten gezet."

De boswachter: "Het is een bijzondere verschijning, geniet ervan op afstand." Het voeren van een vos wordt sterk afgeraden. "Het voeren is niet zonder risico. Komt een vos te dichtbij en hij schrikt, dan kan hij iemand zomaar in een hand bijten. Laat hem lekker zijn gang gaan."

Lees ook