Ga naar Content

Expert noemt opduiken Aziatische tijgermug 'een serieus probleem'

De Aziatische tijgermug is kortgeleden gespot in Noord-Scharwoude. Dat is een groot probleem volgens muggenexpert Bart Knols. "Dat beest moeten we zo lang mogelijk proberen uit het land te houden."

Foto: Adobe Stock

Volgens Knols hebben vakantiegangers de mug meegenomen in de auto of caravan op de weg terug van de vakantiebestemming ergens in Zuid-Europa. "Die zijn in Nederland naar buiten gevlogen en hebben eitjes afgezet. Dan duurt het een dag of zeven tot tien voordat je nieuwe volwassen muggen krijgt. Dat is precies de tijdspanne tussen het einde van de zomervakantie en nu, dus daarom zien we die muggen nu."

Afrikaanse virussen

"Dat is problematisch, want we willen absoluut niet dat dit beest zich gaat vestigen in Nederland", vervolgt Knols. "Het is namelijk een heel efficiënte overbrenger van een groot aantal tropische infectieziekten. Op dit moment zien we in Italië al het tiende geval van knokkelkoorts. Op de Balkan zien we het Westnijlvirus veel en in Zuid-Europa het Chikungunya-virus." 

Dat zijn allemaal Afrikaanse virussen die door de tijgermug makkelijk overgedragen kunnen worden aan mensen, aldus de muggenexpert. "Dat beest moeten we dus zo lang mogelijk proberen uit het land te houden."

"Het is voor de NVWA bijna niet meer te behappen"

Bart Knols, muggenexpert

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de mug bestrijden in het gebied waar hij gezien is. Maar daar is de autoriteit al jaren mee bezig. Er worden namelijk al sinds 2005 uitbraken van tijgermuggen gemeld. "Ik moet de NVWA veel krediet geven, want ze zijn er tot nog toe steeds in geslaagd om ervoor te zorgen dat er geen populatie van die muggen zich hier kon vestigen."

"Het probleem is echt dat we steeds meer muggen in het zuiden van Europa hebben, dus de kans dat mensen ze meebrengen wordt steeds groter", vreest Knols. "Daarom is het voor de NVWA bijna niet meer te behappen."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Pexels / Pixabay

De oprichter van de Dutch Malaria Foundation vertelt hoe je de Aziatische tijgermug kan herkennen. "Het zijn kleine mugjes, ze zijn een stuk kleiner dan onze Nederlandse huis-tuin-en-keuken-muggen. De reden waarom ze tijger heten is omdat ze zwartwitgestreept zijn. Het zijn hele kleine zwarte mugjes met gestreepte pootjes. Als je overdag gestoken wordt, zou het heel goed een tijgermug kunnen zijn."

Melden

Tot slot heeft Knols nog een verzoek: "Mep je een tijgermug dood? Maak er melding van en bewaar hem, zodat er onderzoek gedaan kan worden." Een tijgermug kan je melden via nvwa.nl/muggen. Via het formulier 'Melden vondst tijgermug' kun je de vondst melden en een foto meesturen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.