Ga naar Content

Met uitgeklede selectie komt FC Volendam van koude kermis thuis: "Te vaak net niet"

Miljoenen die binnenstromen bij FC Volendam, maar de club heeft bijna niets uitgegeven aan nieuwe spelers. Tot groot ongenoegen van de fans, die graag nieuwe versterkingen hadden gezien. "Jasper laat je centen zien", scandeerde het publiek, maar technisch directeur Jasper van Leeuwen hield de hand op de knip. "Ik ben nog niet tevreden. Het is krap", zegt de man die over de transfers gaat.

FC Volendam technisch directeur: "Ik ben nog niet tevreden over de transferzomer" - NH Sport / Stephan Brandhorst

Het hele dorp maakt zich op voor de kermis die dit weekend plaatsvindt in Volendam. Afgelopen weekend speelde Het Nieuwe Oranje nog in het speciale kermistenue. Zo feestelijk als het eruit zag, zo vervelend waren de zomermaanden aan de Dijk, want de de club slaagde er maar niet in om toe te slaan op de transfermarkt.

En dat terwijl de financiële situatie van FC Volendam als 'gezond' wordt omschreven. "Dat heeft te maken met de uitgaande transfers. We zijn veel gezonder dan vier jaar geleden", zegt Van Leeuwen. "Sportief is de huidige situatie een beetje dubbel. Er is kwaliteit, maar in de breedte is het dun. Het is niet heel slecht, maar wel kwetsbaar, dat realiseren we ons wel."

Recordtransfer

De recordtransfer van Micky van de Ven heeft Volendam veel geld opgeleverd. De centrale verdediger werd twee jaar geleden voor 3,5 miljoen verkocht aan VfL Wolfsburg en deze zomer voor 40 miljoen euro doorverkocht aan Tottenham Hotspur. FC Volendam heeft recht op een doorverkooppercentage van vijftien procent. Het is echter niet zo dat Volendam alles direct weer kan investeren. Van die vijftien procent (5,475 miljoen) hebben zogenaamde participanten recht op veertig procent. Er blijft dus iets meer dan 3 miljoen euro over. Als je daarbij het geld van de transfer van Carel Eiting (paar ton) en Derry John Murkin (800.000 euro) optelt, heeft Volendam een 'recordzomer' achter de rug.

Tekst loopt door onder de foto.

Micky van de Ven gaat spelen voor Tottenham Hotspur - Foto: Twitter: @SpursOfficial

Maar in die transferzomer is bij Volendam sprake van de fase vóór de transfer van Van de Ven en die daarna. Pas na de overstap op 8 augustus naar Tottenham Hotspur, had Volendam ineens wel een budget om spelers te halen. "Alleen krijgen we dat geld in termijnen verspreid over een aantal jaren binnen. Dat geldt ook voor de andere transfers", zegt Van Leeuwen, die dus niet al het geld direct kan investeren.

"Het was te vaak net niet. Dat is frustrerend"

FC Volendam-technisch directeur Jasper van Leeuwen

Het gevolg voor Van Leeuwen was dat hij pas laat de markt op kon om aankopen te doen. Richting het sluiten van de transfermarkt was hij bezig met nog een aantal last-minute transfers, maar verbazingwekkend genoeg kreeg Volendam telkens nul op rekest als puntje bij paaltje kwam. "Dat zijn verschillende redenen", zegt Van Leeuwen. "Een club die omdraaide omdat er een andere speler geblesseerd raakte, maar ook omdat de vraagprijs toch opgehoogd werd."

"Jasper laat je centen zien"

De grote vraag is vooral waarom Volendam nauwelijks geld heeft uitgegeven, terwijl er zoveel verkocht is. Supporters scandeerden tijdens wedstrijden massaal 'Jasper laat je centen zien'. om aan te geven dat zij maar al te graag nieuwe spelers zagen komen. "We zijn nog niet zover dat we een miljoen kunnen uitgeven aan een speler. Of het moet echt een toptalent zijn waarvan we weten dat het over een paar jaar vijf miljoen is. Dat is nog net te vroeg voor ons."

Tekst loopt door onder de video.

Jasper laat je centen zien: "Ik begrijp dat natuurlijk" - NH Sport / Stephan Brandhorst

"Het was te vaak net niet. Dat is frustrerend", gaat Van Leeuwen verder over het mislopen van directe versterkingen. Hij had graag nog drie à vier spelers erbij willen hebben om een selectie neer te zetten die klaar is voor het tweede achtereenvolgende eredivisieseizoen.

Het beste voorbeeld van een transfer die uiteindelijk mislukte vond een aantal dagen geleden plaats met de transfervrije Niko Giesselmann. Vorig weekend werd de Duitse linksback door alles en iedereen bij FC Volendam al aangekondigd, maar uiteindelijk ketste de transfer toch af en tekende hij bij Greuther Fürth. "Ik vind niet dat we te hoog hebben ingezet."

Tekst loopt door onder de video.

Veel afgeketste transfers bij FC Volendam - NH Sport / Stephan Brandhorst

Terwijl Volendam er moeilijk in slaagt om versterkingen aan te trekken, vertrok een fors aantal sterkhouders. Derry John Murkin en Carel Eiting werden verkocht en de gehuurde Filip Stankovic en Gaetano Oristanio gingen terug naar Internazionale. Daarnaast verkasten Daryl van Mieghem en Henk Veerman van FC Volendam naar ADO Den Haag, Dat was allemaal wel in te calculeren. "Dat is het probleem niet. Het probleem is hoe we het op wilden lossen, dat dat niet lukte."

Sceptische fans

De supporters balen van de leegloop bij de club en hekelen het gebrek aan nieuwe aanwinsten. "Ik vind dat er te veel kwaliteit weg gegaan is", zegt een supporter. "Ik had gehoopt dat er misschien wel wat meer spelers erbij zouden komen, maar hier moeten we het mee doen", zegt een andere supporter bij de wedstrijd tegen FC Twente (0-2 verlies).

Tekst loopt door onder de video.

FC Volendam-fans bespreken de situatie van hun club - NH Sport / Stephan Brandhorst

Zo gemakkelijk was het volgens Van Leeuwen niet om toe te slaan op de transfermarkt. Garang Kuol (gehuurd van Newcastle United), Zach Booth (gehuurd van Leicester City) en Mio Backhaus (gehuurd van Werder Bremen) kwamen op huurbasis naar Volendam. Alleen voor Luke Le Roux werd een 'mini-transfersom' betaald om hem los te weken bij Varbergs in Zweden. Le Roux is in de ogen van Van Leeuwen  wel een speler van het kaliber 'directe versterking'.

Toeslaan op de transfermarkt

Nog even terug naar de Volendamse kermis. Het hele dorp is in rep en roer, maar Van Leeuwen laat het feestgedruis aan zich voorbij gaan. Het werk gaat door voor de technisch directeur. Hij probeert na het sluiten van de transfermarkt nu in een andere vijver te vissen: die van de transfervrije spelers. Het aanbod daarin is schaars, maar het voordeel is dat er geen transfersom betaald moet worden. Daarnaast ziet Van Leeuwen nog wel perspectief om later dit seizoen nog een keer toe te slaan. In januari gaat de transfermarkt weer open en dan heeft Volendam wel meteen het geld om te kunnen handelen. "Ik ga nu niet zeggen waar we mee bezig zijn", zegt Van Leeuwen, die sowieso een linksback en een middenvelder zoekt.

Tekst loopt door onder de video.

Van Leeuwen hoopt nog een transfervrije speler te halen - NH Nieuws

De doelstelling van Volendam is opnieuw handhaven in de eredivisie, maar dan wel met een extra dimensie. "Het bevestigen van Volendam als eredivisieclub" geldt nu als het devies. "We moeten ons niet verliezen in het aantal punten." Normaliter geldt het tweede eredivisieseizoen als een grotere opgave voor clubs. "Ik geloof ook wel in die theorie. Je zal een grotere groep hebben die vertrekt. De verwachtingen gaan omhoog en de middelen nog niet. Het tweede jaar is wel uitdagender dan het eerste jaar. Maar er is hier geen angst voor dat het mis gaat. Ik vind de uitdaging wel groot."

Volgend weekend hervat FC Volendam de competitie op zaterdagavond om 20.00 uur met de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Matthias Kohler hoopt dan de eerste punten van het nieuwe seizoen binnen te slepen.

Lees ook