Ga naar Content

Voormalig graffiti-schoffie spuit nu kerkelijke kunst, maar heeft nog steeds lak aan alles

De Aalsmeerse grafitti-kunstenaar Sander Bosman (53) werd op jongere leeftijd meerdere keren opgepakt voor vandalisme, maar heeft nu voor een kerkelijke tentoonstelling een graffiti-kunstwerk gespoten. "Het is best grappig om te zien dat graffiti-werk nu ook in die kringen gewaardeerd wordt", vertelt hij aan NH. 

Het graffitikunstwerk van Sander Bosman: De Ark van Noach - Foto: Sander Bosman

Toen de niet-religieuze Sander (53) gevraagd werd om een werk voor de tentoonstelling in de kerk te spuiten, herinnerde hij zich meteen hoe zijn juf vroeger over de Ark van Noach vertelde. Dat werd de inspiratie voor het werk, waarop te zien is hoe Noach de laatste mens de ark intrekt, voordat de zondvloed de wereld overstroomt.

De kerk en graffiti: verbaasde jou dat?

"De kerk wil misschien ook een beetje verhippen. Het is best grappig om te zien dat graffiti-werk ook in die kringen gewaardeerd wordt. Het is een ontwikkeling die je de laatste jaren terugziet. Je hebt nu het STRAAT Museum in Amsterdam, steeds meer documentatie door bijvoorbeeld The Dutch Graffiti Library en meer expositieruimtes voor graffiti. De graffiti-cultuur krijgt een plek in de kunstgeschiedenis."

"Graffiti werd vroeger niet als kunst gezien. Graffiti is echt geboren op de straat, ontdekt en gemaakt door kinderen. Iedereen zegt nu: graffiti is kunst. Maar ik denk dat de eigenaar van een ondergespoten gebouw het daar niet altijd mee eens zal zijn. Het is ook best controversieel: soms is het vandalisme, soms is het kunst."

Tekst gaat verder onder de foto.

Sander Bosman spuit een kerkelijk graffiti-kunstwerk - Foto: Jaap Maars

Hoe begon je met graffiti?

"Ik zag het op televisie, onder andere in de documentaire STYLE WARS. Al snel ging ik stiekem met spuitbussen de straat op om te taggen. Het is in eerste instantie leuk en spannend om te doen, maar ik ben ook weleens gepakt door de politie. Met twee andere jongens werd ik in het busje geladen. We moesten mee naar het politiebureau en daar een nachtje doorbrengen."

"Op dat moment had ik zoiets van: wat stom wat ik gedaan heb, dat ga ik niet meer doen. Na verloop van tijd gaat het toch weer kriebelen en ga je weer de straat op om je naam achter te laten. Het is toch een soort geldingsdrang: als jongen wil je toch laten zien dat je iets kan maken. Je wil gezien worden."

Tekst gaat verder onder de foto van een illegaal graffiti-werk van Sander.

Een illegaal graffiti-werk van Sander Bosman - Foto: Sander Bosman

Je bedrijf heet Lak aan Alles. Betekent dit dat je nog steeds weleens graffiti op straat spuit?

"Lak aan Alles: dat leek me wel grappig. Het heeft een dubbele lading: je hebt schijt aan alles en smeert alles onder de verf: van tags tot muurschilderingen. En inderdaad, het stopt nooit helemaal. Als ik een mooi plekje zie, doe ik het soms toch. Zeker bij een leegstand pand doe ik graag mijn ding. Maar ik heb niet meer de drang om iedere week de deur uit te gaan om de boel onder te schrijven."

Sander Bosman spuit graffiti voor de kerk - Foto: Jaap Maars

De tentoonstelling Passie door Kunst wordt vanavond om 19.30 uur geopend in de Dorpskerk in Aalsmeer. Vervolgens is de tentoonstelling van 12 tot en 17 september dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Het thema van de expositie is hoop. Twintig kunstenaars verbeelden hun interpretatie van hoop.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook