Ga naar Content

Scholieren als sardientjes in blik over het Noordzeekanaal: tweede pont vaart nog steeds niet

Het wordt proppen op de enige pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Nu de middelbare scholen weer beginnen neemt het aantal mensen dat het Noordzeekanaal wil oversteken toe, maar de tweede pont vaart nog altijd niet. Om de grote hoeveelheid fietsers in goede banen te leiden wordt de ruimte op de varende pont vergroot, en zet het GVB extra personeel in. 

Pont Velsen - Foto: NH Nieuws

De tweede pont tussen Velsen-Zuid en -Noord is al lange tijd een hoofdpijndossier voor de gemeente. Tot afgelopen 14 juli voeren er nog twee ponten. Maar dat kan niet meer, volgens vervoerder GVB uit Amsterdam, eigenaar van de pont. Het veerpontarsenaal is niet groot genoeg.

Er zijn er vijf: één vaart in Buitenhuizen, één in Zaandam en één in Velsen. Een vierde ligt reserve, maar moet vaak worden ingezet en nummer vijf (steeds een andere) is uit de running voor groot onderhoud.

Voor de fietsers is een tweede pont voor de korte óf lange termijn nauwelijks in zicht. Het duurt nog zeker anderhalf jaar voor Velsen eventueel een champagnefles tegen een gloednieuwe pont kan stukgooien. Áls dat al gaat gebeuren, want gemeente, provincie, Rijk en de GVB zijn er nog niet helemaal over uit wie precies welk deel moet betalen.

Afspraken

Nu de scholen weer beginnen lopen de gemoederen hoog op, want hoe gaat het de komende tijd verder nu er weer een flinke toestroom aan fietsers komt? De afgelopen weken is er koortsachtig overleg gevoerd en heeft de gemeente Velsen voorlopige afspraken met de GVB kunnen maken. 

Om meer fietsers op de veerpont te laten passen en het instappen vlotter te laten verlopen, worden de fietsplekken op de veerpont zoveel mogelijk uitgeschoven, om meer ruimte te creëren. Daarnaast wordt er de komende drie weken extra personeel ingezet door de GVB om te zorgen dat mensen en fietsen gemakkelijk aan boord kunnen gaan. 

Ook zijn er, vooral tijdens de ochtendspits, begeleiders van de gemeente Velsen aanwezig om het op- en afstappen en het inladen van fietsen en auto's beter te coördineren. Volgens de GVB zullen ook fietsers voorrang krijgen boven auto's. 

Vooruitzicht 

De gemeente Velsen geeft aan nog steeds te blijven zoeken naar haalbare alternatieven en open te staan voor oplossingen uit de markt. Wekelijks zullen ze met de GVB De huidige situatie evalueren.

Lees ook

Ook de fietsersbond is niet blij en heeft een protestspandoek boven het viaduct aan het Pontplein gehangen. Hierin roepen ze op om snel een tweede pont te laten varen. "Niet alleen voor de scholieren, ook voor andere fietsers", aldus een woordvoerder.

Lees hier de weekendverhalen uit de IJmond nog eens terug

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]