Ga naar Content

Jonge ondernemers schieten te hulp bij opknapbeurt therapietuin Heliomare

Tuinliefhebber Fred Lauwers, raakte verlamd aan zijn linkerzijde na een hersenbloeding. Ondanks deze beperkingen vindt hij steun bij de therapietuin van Heliomare, waar hij onder begeleiding zijn geliefde hobby voortzet. De vervallen tuin heeft echter een opknapbeurt nodig, maar er is een geldtekort. Jonge ondernemers uit de IJmond schieten te hulp en bundelen hun krachten om geld in te zamelen voor de opknapbeurt.

Onder begeleiding van een ergotherapeut probeert Fred Lauwers voorzichtig op te staan uit zijn rolstoel. Hij trekt zich op aan een van de moestuinbakken om wat onkruid te verwijderen. Een paar weken geleden kreeg hij een hersenbloeding en raakte verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam. Het vertrouwen in het lichaam is weg en er is onzekerheid over het herstel. 

Aanpassingen 

In de therapietuin leren hij een andere revalidanten welke aanpassingen ze kunnen doen aan hun eigen tuin om tóch hun geliefde hobby uit te voeren. Ook leren ze hun fysieke grenzen te bewaken en uit te dagen. "In de tuin ben je actief bezig met je lichaam en je armen. Het is een nuttige oefening," zegt de IJmonder. 

Tekst loopt door onder foto

Fred Lauwers - Foto: Doris van Baar/NH Nieuws

Naast dat de tuin helpt om mogelijkheden te ontdekken, is het ook bevorderlijk voor de mentale gezondheid, vertelt Siem Smit uit Heiloo. Niet lang geleden was hij nog gedeeltelijk verlamd aan de rechterkant. Met een heggenschaar knipt hij de heg terwijl hij gezellig praat met een medewerker van Heliomare. Hij vindt het knippen een goede oefening. "En je doet iets wat je leuk vindt." Het kalmeert hem, zegt hij. "Het is zowel mentale als fysieke therapie."

Minder patiënt 

Ook activiteitenbegeleider Linda van de Woestijne ziet dat de therapietuin belangrijk is voor de mensen die bij hen komen. "Doordat mensen gewoon hun hobby's kunnen blijven uitvoeren, voelen ze zich minder patiënt. Mensen kunnen echt genieten van het buiten zijn en hoeven zich even niet te focussen op alles wat 'moet'. Ze kunnen gewoon lekker ontspannen en genieten."

Tekst loopt door onder foto

Linda van de Woestijne - Foto: Doris van Baar/NH Nieuws

De tuin is volgens haar ook nuttig voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel om hun planningvaardigheden te ontwikkelen. "Men leert wanneer bepaalde planten de grond in moeten, maar ook hoe je in de tuin werkt." Het is daarom volgens haar jammer dat de moestuin alleen van april tot oktober kan worden gebruikt. Omdat de doelgroep kwetsbaar is, zijn goede weersomstandigheden ontzettend belangrijk, maar na oktober is het te koud en te nat.

Grote tuinkas 

De wens van Heliomare is daarom om de therapietuin uit te bereiden met een grote tuinkas waar ook in het najaar activiteiten plaatsvinden. Van de Woestijne denkt aan thematische activiteiten, zoals kerstdecoraties maken in de kas en het opkweken van plantjes. Maar daar is veel geld voor nodig en dat is er bij Heliomare niet. Gelukkig schieten jonge ondernemers hen te hulp.

Tekst loopt door onder foto

Siem Smit - Foto: Doris van Baar/NH Nieuws

"We zijn bij Heliomare naar binnen gelopen en hebben ons idee uitgelegd", zegt Koen van der Waart van de Junior Kamer (JCI IJmond), bestaande uit een groep jonge ondernemers.

Geld inzamelen

Met een padeltoernooi bij Primos Padel en het Heel Holland Blij evenement in de Vuurlinie op 21 oktober, probeert de club geld in te zamelen voor de renovatie en uitbreiding van de revalidatietuin van Heliomare. "We zijn erg blij dat we hopelijk snel concrete plannen kunnen maken", zegt Van de Woestijne als reactie op het initiatief. 

Tekst loopt door onder foto

Fred Lauwers - Foto: Doris van Baar/NH Nieuws

Als er voldoende geld wordt opgehaald, hopen ze bij Heliomare naast de kas ook een zitplekje te kunnen creëren waar patiënten een kop koffie kunnen drinken tussen het werk door. Ook hopen ze de verouderde moestuinbakken op hoogte te vervangen. 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]