Opeens was hij daar op de kermis in Alkmaar: de enorme piemelknuffel. Of het nu bij het badeendjes vangen of de kamelenrace is, bij zowat elk kraampje kan je 'm winnen. Niet iedereen is daar blij mee: de lokale tak van de ChristenUnie wil de knuffel verbieden. Maar wat vindt de kermisganger zelf? NH-verslaggever Rosanne van Veen ging op onderzoek uit.
Knuffelen met de knuffelpiemel - NH Nieuws
Op de kermis in Alkmaar is eigenlijk iedereen positief over de piemelknuffel. "Als zelfs dat al niet meer kan..." is een veelgehoorde reactie. Ouders zitten er totaal niet mee dat hun kinderen met een knuffel van het mannelijk geslachtsdeel de kermis af gaan. Kermisexploitant Hans van Tool is hartstikke blij met de nieuwe rage. "Het is abnormaal op de kermis. Het is het beste artikel, iedereen wil hem hebben."
Maar waarom is de piemelknuffel zo populair?
Sociaalwetenschapper bij Universiteit Utrecht Linda Duits probeert de populariteit van de piemelknuffel te verklaren. Het is heel logisch dat die juist nu zo populair is, omdat hij nieuw is op de kermis. "Mensen vinden dat gewoon heel geinig, net zoals piemelballonnen en piemeldiadeempjes. Het is gewoon onderbroekenlol. Kinderen vinden dat ook grappig en ze zien er door het gezichtje ook grappig uit. En: hoe meer ophef, hoe populairder."
Geen trend
Ze denkt niet dat de opkomst van de piemelknuffel aan een maatschappelijke trend te koppelen is. "Je hebt in Amsterdam wel bijvoorbeeld veel tasjes of truien met een vulva erop. Dat zou je kunnen zien als een vorm van emancipatie en feminisme." De piemelknuffel is daar geen tegenhanger van. "Die is altijd al zichtbaar. De piemel hoeft geen emancipatieslag te maken."
Zou er dan wel net zoveel ophef ontstaan als er ook enorme knuffels van vulva's te verkrijgen zijn op de kermis? "Dat denk ik niet, puur omdat veel minder mensen dat herkennen. Iedere achtjarige weet hoe hij of zij een piemel moet tekenen, maar niet hoe je een vulva tekent."
"De helft van de wereldbevolking heeft er één"
Dat de ChristenUnie in Alkmaar de piemelknuffels wil verbieden, omdat ze schadelijk zouden zijn voor kinderen, vindt Duits onzin. "De helft van de wereldbevolking heeft er één. Het is ook geen vorm van seksualiseren, want de knuffels zijn niet seksueel geladen. Ze zien er grappig uit. Ze zijn eerder vrolijk en koddig."
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.