Ga naar Content

Goois Natuurreservaat naar rechter om omstreden woontoren op grens Huizen tegen te houden

Het Goois Natuurreservaat (GNR) stapt naar de rechter om de bouw van de omstreden woontoren op de grens van Naarden en Huizen te voorkomen. GNR maakt bezwaar tegen de huidige vergunning omdat de hoogte van het appartement zorgt voor 'een onomkeerbare aantasting van dit kleinschalige unieke gebied'.

Links de Huizer Driftweg, uiterst rechts het grondgebied van Gooise Meren waar de woontoren moet komen. In het midden: de bekende 'oorlogsvilla' 't Hooge Nest. - Foto: NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Het Goois Natuurreservaat verzet zich al langer tegen de bouw van de woontoren en tekende al eerder bezwaar aan. Nu de projectontwikkelaar van de woontoren toch een vergunning heeft gekregen van de gemeente Gooise Meren, stapt het GNR naar de rechter. 

Lees ook

De Gooise natuurorganisatie betwist dat het beoogde gebouw voldoet aan alle regels. Het zou te hoog zijn en bovenal niet in het landschap passen. "Het geplande gebouw komt minimaal 15 meter boven de bomen uit. Dit betekent een enorme aantasting van de waarden én kwaliteit van het engenlandschap", zegt beleidsmedewerker Poul Hulzink. 

Bouw aan rand natuurgebied

Het GNR wil de vergunning daarom van tafel hebben. De natuurorganisatie is belanghebbende, omdat de locatie waar de woontoren moet komen grens aan het gebied van het natuurreservaat. 

Het Goois Natuurreservaat is voor zover bekend de eerste tegenstander van het bouwplan die naar de rechter stapt. Andere tegenstanders, waaronder de buurtbewoners en de provincie Noord-Holland, zeiden eerder ook dat ze het plan via de rechter tegen willen houden. 

Lees ook