Ga naar Content

Ruiters en paarden trainen voor de intocht van Naarden: "Je moet een stukje leeuwenhart hebben"

In 1673 werd Naarden bevrijd van het Franse leger. 350 jaar na dato wordt de bevrijdingsintocht van de vestingstad dunnetjes overgedaan. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat de paarden schrikken van het geluid van de kanonnen, trompetgeschal en ander wapengekletter. Even verderop bij manege Any Dale Hippique in Muiderberg worden zowel de paarden als de ruiters hierop getraind.

Ruiters en paarden bereiden zich voor op de- bevrijdingsintocht van Naarden - NH Nieuws

De training wordt gegeven door Arjen de Jong. Met in totaal 19 paarden en ruiters trekt hij binnenkort Naarden in. Belangrijk is dat zowel de paarden als de ruiters wel een beetje dapper moeten zijn voor zo'n intocht. "Je moet een stukje leeuwenhart hebben."

Naarden staat uitgebreid stil bij 350 jaar bevrijding. Het naspelen van de intocht op zondag 10 september is dan ook bij lange na niet de enige manier hoe de 'kraaien' (de bijnaam van Naardernezen) het zullen vieren. 

Op 16 september zal in de Grote Kerk onder anderen een lezing worden gegeven van prof. dr. Frans Osinga over de Hollandse Oorlog, daarnaast zal een krans bij het bevrijdingsreliëf worden gelegd. De locatie en datum spreken voor zich, want precies 350 jaar geleden op die dag af werd een dankdienst gehouden voor het heroveren van Naarden. Dit gebeurde in bijzijn van prins Willem van Oranje III en zijn bevelvoerende officieren. 

Bevrijding van Naarden

Het rampjaar 1672 staat dik gedrukt in de Nederlandse geschiedenisboekjes. In dat jaar werd Nederland - toen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden - binnengevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen. Het Franse leger van zonnekoning Lodewijk XIV wist ook de Gooise vestingstad te bezetten. 

In 1673 begon het tij te keren voor de Republiek. Prins Willem III van Oranje wist met zijn Staatse leger, twee regimenten mariniers, Spaanse cavalerie en Koerlandse ruiterij Naarden te heroveren.

Op 6 september van dat jaar begon het beleg van de stad. Het leger omsingelde de vesting, waarna vijf dagen lang de stad vanuit loopgraven werd beschoten. Op 11 september werd het bastion voor de Huizerpoort bestormd door het leger van de prins. De Franse gouverneur gaf zich over.

Hiermee kwam in 't Gooi een einde aan de zogenoemde 'Hollandse Oorlog' met koning Lodewijk XIV. 

Lees ook