Dat gisteren een parkeergarage volledig onder water kwam te staan na een regenbui, was niet voor het eerst. Bewoners snappen er niks van. Hoe kan dit nou blijven gebeuren?
Evert Ruis heeft auto in ondergelopen parkeergarage staan - NH Nieuws
"Gister heb ik gekeken bij de trap beneden", zegt een voorbijlopende bewoner van het complex. "Dan zie je je auto staan, helemaal ondergelopen. Dat is wel even schrikken. Het was zo'n mooie, een Volkswagen. Hij is total loss, zegt men. Ik zag de lichten branden. Ja, dat is niet best hè."
Onhandig geplaatste roosters
Een parkeergarage naast een vijver, met daartussen een muur met ventilatiegaten. Hoe lang gaat dat goed, kan je je afvragen. Best lang, maar tegen die enorme regenbui van gister, waarbij zo’n 70 mm water uit de lucht kwam, bleek die constructie toch niet opgewassen. De vijver stroomde over en het water kwam via de ventilatiegaten in de parkeergarage terecht. Inmiddels staat het water zo’n tachtig centimeter hoog en zijn alle 39 auto’s total loss verklaard.
Tekst loopt door onder de foto.
Evert Ruis, voorzitter van de bewonersvereniging: "Hoe is het mogelijk dat daar nooit eerder over is nagedacht? Dat het misschien niet handig is om een rooster tien centimeter boven de waterrand te maken? Over de hele rand hè, het is niet één gaatje. Het kwam met grote stromen naar binnen." Een buurman valt hem bij: "Wie verzint zoiets? Dat is toch niet normaal, dat je vlak boven het water zoiets bouwt?"
Klimaat
Het waterschap Noorderkwartier, verantwoordelijk voor het wegpompen van overtollig (regen)water, zette afgelopen weekend een extra pomp in.
Aan dit soort hevige, kortstondige buien kan je zien dat het klimaat verandert, zegt de woordvoerder het waterschap Noorderkwartier. En die klimaatverandering zorgt ook voor problemen in parkeergarages. Het waterpeil stijgt dan zo snel, dat het moeilijk is om het water op tijd weg te pompen.
Het ligt overigens niet aan de hoeveelheid water, zegt de woordvoerder. Die kan het gemaal (machine die het water weg moet pompen) goed verwerken. Het probleem is de hevigheid van de bui, waardoor het gemaal te weinig tijd om de grote hoeveelheid water weg te pompen. “Het is zoals drinken door een rietje. Je moet altijd even zuigen aan het rietje voordat je iets proeft.”
Heemskerk
Het is niet de eerste keer dat een parkeergarage onder water loopt door een flinke regenbui. Aan de Mozartstraat in Heemskerk kennen bewoners het probleem. Hun parkeergarage overstroomde in 2014 en in 2021 doordat een naastgelegen sloot door de ventilatiegaten naar binnen stroomde.
Jarenlang steggelden het waterschap, Woonopmaat en de gemeente met elkaar wie het probleem moest oplossen. Uiteindelijk heeft de eigenaar van het gebouw, Woonopmaat, in 2022 de ventilatiegaten gedicht met plexiglas. "Op die manier kan het water buiten worden gehouden, maar de lichtinval behouden."
Ook plaatste de VVE in 2021 een alarmsysteem waardoor bewoners worden gewaarschuwd als het water uit de naastgelegen sloot de drempel raakt.
Het waterschap Hollands Noorderkwartier besloot na onderzoek in 2014 niks te doen tegen het hoge waterpeil, mede omdat maatregelen meer dan een miljoen zouden kosten. Volgens het waterschap was het vollopen van de parkeergarage aan de Mozartstraat alleen te voorkomen door aanpassingen aan de parkeergarage. De kans is groot dat hetzelfde geldt voor de Purmerendse parkeergarage.
Verzekering
Maar eerst zal de parkeergarage leeggepompt moeten worden. Volgens Intermaris kan dat nog dagen duren. "Ik denk dat daar een tankauto voor nodig is", zegt Ruis, "want het is vervuild water. Er zit benzine en olie in." Met een zucht: "En daarna moet de verzekering erbij komen."
Voor vragen kunnen de bewoners terecht aan de overkant van het complex bij het kantoor van Intermaris. Daarnaast zijn er de komende tijd bewonerbegeleiders aanwezig. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) laat weten dat de gemalen overuren draaien. In zowel Overwhere als de Gors daalt het waterpeil inmiddels.