Start van hoofdcontent

Medemblik

nl

Vier aanhoudingen na babbeltruc op klaarlichte dag in verzorgingstehuis Medemblik

11 juli 2023, 16.04 uur · Aangepast 11 juli 2023, 17.39 uur · Door NH Nieuws/WEEFF

De politie heeft vier aanhoudingen verricht in een onderzoek naar een babbeltruc in een verzorgingstehuis in Medemblik. Een 89-jarige man werd opgelicht. De vier werden op heterdaad betrapt.

Foto: Politie / Adobe Stock

Het 89-jarige slachtoffer wordt op maandag 10 juli rond het middaguur gebeld door een nog onbekende man. Hij doet zich voor als een bankmedewerker. Op een listige wijze weet hij - samen met drie andere verdachten - uiteindelijk waardevolle bezittingen en cash geld buit te maken.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurd. West-Friesland gaat gebukt onder babbeltrucs. Vooral (kwetsbare) ouderen zijn vaak de dupe. Vorige week nog, als een 83-jarige vrouw uit Hoogkarspel haar trouwringen moet afstaan. Ook een 87-jarige vrouw uit Hoorn wordt eind juni in een ouderencomplex beroofd van haar pincode en bankpas. De zogenaamde ‘bankmedewerker’ weet duizenden euro's van haar bankrekening te halen.

Weerbaarder

De verdachten zitten nog vast en hun precieze rol wordt door de politie nog onderzocht. 

De politie roept (klein)kinderen en zorgverleners dan ook op om regelmatig een gesprek te voeren met ouderen om ze weerbaarder te maken voor oplichting en fraude. Zo wordt er geadviseerd om de deur niet open te doen voor onbekenden of vreemden. Ook zullen banken nooit bellen met vragen over bankpassen en pincodes.