Ga naar Content

Extra veiligheidsmaatregelen na schade door lachgas-explosies in afvalcentrale Alkmaar

De schade door exploderende lachgascilinders in de afvalenergiecentrale in Alkmaar is zo groot dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Zo moeten medewerkers met een boog om het kijkglas van de oven lopen en zijn gasten niet meer welkom. De oven is volgens afvalverwerkingsbedrijf HVC afgezet met linten. Om de schade van de exploderende cilinders verder te beperken, komt de afvalverwerker met een opmerkelijke oplossing.

Afvaloven beschadigd na exploderende lachgascilinders - NH Nieuws

Dagelijks ontploffen er lachgascilinders in de oven van de afvalenergiecentrale van afvalverwerker HVC. "Sinds januari is lachgas illegaal. Dat betekent dat er geen statiegeld meer op de cilinders zit. Daardoor worden ze gedumpt bij het reguliere afval", aldus HVC.

"Ze kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens." En dat kan gevaarlijk zijn voor de werknemers. Door de veiligheidsmaatregelen kan het personeel en de oven gewoon door met functioneren, zegt HVC.

Tekst loopt na infoblok door.

Lachgasverbod

Lachgas is per januari 2023 verboden als genotsmiddel, zowel het in bezet hebben als de verkoop ervan. Het staat dan ook op de lijst van de Opiumwet als verboden middel. Wel mag het technisch gebruik van het gas nog altijd wel, zoals voor medisch gebruik of om bijvoorbeeld slagroom mee op te spuiten.

Stiekem

De afvalverwerker ziet een toename van het aantal explosies sinds het verbod van recreatief lachgasgebruik: "Dagelijks horen medewerkers de knallen in de ovens." Om de schade tegen te gaan komt HVC met de opmerkelijke oproep om de illegale cilinders toch in te leveren. "Wij zullen er niets van zeggen, want we zijn er alleen maar blij mee", laat een woordvoerder weten over de 'stiekem' ingeleverde cilinders.

Lees ook