AZ en Oekraïens landskampioen Shakhtar in evenwicht in zonovergoten Dirkshorn

AZ heeft vandaag zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Pascal Jansen ontving Shakhtar Donetsk in Dirkshorn. Mede dankzij goals van Mees de Wit, Yusuf Barasi en aanwinst Ruben van Bommel werd het uiteindelijk 3-3.

AZ'er Ernest Poku tussen twee spelers van Shakhtar Donetsk - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

AZ trad aan zonder zijn internationals. Zodoende konden de toeschouwers op het goed gevulde sportpark van VV Dirkshorn geen glimp opvangen van onder andere Tijjani Reijnders, Jesper Karlsson en Milos Kerkez. Daarentegen kregen veel jonge spelers zoals Kees Smit en Lewis Schouten de kans van trainer Pascal Jansen om zich te laten zien.

Op het houtwerk

Na negen minuten waren het de elf van AZ die als eerste toesloegen. Een aanval over links kwam uiteindelijk bij Jens Odgaard terecht, die de bal op de lat schoot. Gelukkig voor de Deense aanvaller kreeg hij bijval van Mees de Wit. De mee opgekomen linksachter schoot de rebound raak voor de openingstreffer.

Lang kon AZ echter niet genieten van de voorsprong. Een kleine tien minuten later werd Oleksandr Zubkov met een schitterende dieptepass bediend door zijn aanvoerder Yaroslav Rakitskyi. Zubkov schoot de bal met de nodige moeite achter AZ-doelman Hobie Verhulst.

Tekst gaat verder onder de video.

De reactie van Pascal Jansen na het oefenduel tussen AZ en Shakthar Donetsk - NH Sport

In de tweede helft schoot AZ uit de startblokken en binnen drie minuten stonden de Alkmaarders alweer op voorsprong. Een hoekschop van Kenzo Goudmijn werd binnen geknikt door Yusuf Barasi. De regerend landskampioen van Oekraïne liet er echter geen gras over groeien en na de eerste de beste mogelijkheid was het alweer 2-2. Verdediger Valeriy Bondar kopte een indraaiende vrije trap in de touwen.

Scoren bij debuut

AZ zocht veelvuldig de aanval met het trio Ruben van Bommel, Kenzo Goudmijn en Jason Addai voorop. Halverwege de tweede helft zorgde Van Bommel ervoor dat AZ voor de derde keer dit duel op voorsprong kwam. De nieuwkomer schoot vanaf een meter of twintig, via een Oekraïens been, de bal achter de onfortuinlijke doelman: 3-2.

Maar net zoals dat AZ drie keer op voorsprong kwam, lukte het Shakhtar ook om voor een derde keer op rij langszij te komen. De Venezolaanse spits Kevin Kelsy schoot één op één met Verhulst de bal snoeihard in het doel. Verder dan ieder drie doelpunten kwamen beide ploegen niet meer.

Opstelling AZ eerste helft: Verhulst; M. de Wit, Goes, Schouten, Smit; D. de Wit, Clasie, Kwakman; Van Brederode, Poku, Odgaard (Barasi/10)

Opstelling AZ tweede helft: Verhulst; Kasius, Stam, Bazoer, Esasjas; Buurmeester, Goudmijn, Koopmeiners; Van Bommel, Barasi (D. de Wit/60), Addai