Ga naar Content

Gerelateerde videos

Kamperen in eigen tuin brengt nostalgie naar boven bij ouderen met dementie

Ondanks het onstuimige weer gingen bewoners met dementie van zorgcentrum Zonnehuis Bovenkerk in Amstelveen deze week op vakantie naar een camping in hun eigen tuin. Vrijwilligers namen hen mee naar verschillende landen: op woensdag kregen de senioren bijvoorbeeld Spaanse paella voorgeschoteld en op donderdag genoten ze van Duitse apfelstrudel.

"Ik hoef geen cent uit te voeren. Ik kan doen en laten wat ik wil. Het is een hemeltje op aarde", vertelt de 89-jarige Do Koenders, terwijl ze op een retro-ligstoel een wijntje naar binnen slobbert. Vandaag zijn de senioren in Duitsland. 

Lees ook

Activiteitenbegeleidster Silvia Overloop vertelt hoe het idee tot stand is gekomen: "Uit verhalen kwam voort dat mensen vakanties misten. Ze vertelden over hun reizen in het buitenland of op de camping in Nederland." Silvia zag de bewoners tijdens die verhalen opbloeien en besloot de vakantiepret naar het Zonnehuis te halen. 

Ben Schuttelaar (82) is lekker op een klapstoeltje tussen de dames gaan zitten. "Het is net een harem", grapt hij. De kleine caravan waar hij voor zit is een originele 'Klappie' uit 1979. "Ik doe hem wel weg hoor, want hij wordt te klein", oordeelt Ben.

Ben en Silvia voor de caravan - Foto: NH Nieuws / Celine Sulsters

Het Zonnehuis heeft specifiek gezocht naar ouderwetse camping- en vakantieattributen om het brein van de bewoners met dementie te prikkelen. Op een oproep op Facebook werd massaal gereageerd. Alle ingezamelde spullen bij elkaar vormen een camping die zo in een oud fotoalbum van een van de bewoners zou kunnen staan. 

"Vroeger vergeten ze niet. De spullen die wij hebben, herinnert mensen terug aan de tijd van vroeger. Heel veel mensen roepen ook: 'hey, ja dat servies... dat is van mij. En die caravan ook! Daar heb ik vroeger ook altijd zo in gezeten", legt Silvia uit.

Met familie

Om ook de smaakpapillen zo goed mogelijk te prikkelen zijn chef-koks Ellie en Henk uitgenodigd. Zij maken 'Kaiserschmarrn', een soort Duitse pannenkoeken, voor de bewoners.

Inderdaad, de senioren beginnen voluit te vertellen over hun vakanties. "Ik en mijn man zijn heel veel samen weggeweest met de caravan. Dan kwamen de kinderen natuurlijk ook", vertelt Alie Regelink (81). Ze zit met haar vriendin Els Graatsma (81) heerlijk badeendjes op te vissen uit een plastic zwembadje.

"We gingen naar familie; naar ooms of tantes, want we hadden een groot gezin thuis", weet Do nog. Ook deze is week is de familie meer dan welkom op de camping. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]