Ga naar Content

Laatste decorstukken worden gemaakt om vanavond het feest te laten losbarsten

Een heuse poort en overal versiering: vanavond beginnen eindelijk de festiviteiten in Monnickendam. Al een jaar zijn veel bewoners met man en macht bezig om de stad om te toveren voor Slag op de Zuiderzee. Door storm Poly moet er nog wel wat gedaan worden, zo zijn tien dames de banieren nog snel aan het maken, zodat het feest écht kan beginnen.

Naaien na Poly - NH Nieuws

"Het was schrikken geblazen", vertelt organisator Gerard Meij over de verwoesting van veel decorstukken op NH Radio. "Je zag als je naar buiten keek dat er verschillende versieringen naar beneden waren gevallen."

Heel Monnickendam helpt

Het was dan ook spannend of alles op tijd in ere hersteld zou zijn, want de bewoners zijn al weken bezig met de voorbereidingen. "Het is gelukt met vereende krachten", zegt Meij trots. Veel bewoners hebben geholpen om dit voor elkaar te krijgen.

Het enige wat nog gedaan moet worden, is het herstel van banieren. Op dit moment zijn verschillende vrouwen bezig om alles 'tegen de klok' weer aan elkaar te naaien.

Vanavond om 18.30 uur begint het eerste onderdeel van de bijzondere feestperiode. De bestorming van de Zuiderpoort. Meij: "Het is het begin om de Geuzen toen de poort bestormde en de macht overnamen van de Spanjaarden." Het is een bijzonder spektakel en iedereen loopt volgens de Monnickendammer rond in klederdracht.

Alles over de Slag op de Zuiderzee  

In aanloop naar de viering van 450 jaar Slag op de Zuiderzee volgt NH de voorbereidingen in Monnickendam. We publiceren geregeld artikelen en reportages over de vele vrijwilligers en wat ze doen om het evenement tot een succes te maken. Bekijk hier de eerdere reportages en artikelen.