Ga naar Content

Wielrenner Sinkeldam op zoek naar grupetto in Tour de France: "Ik nodig iedereen uit"

De eerste bergetappe in de Tour de France staat morgen op het programma. Niet-klimmers vormen dan vaak een zogenaamde grupetto. Dat is een groep renners die zich achter in de wedstrijd bevindt en samen proberen binnen de tijdslimiet te komen. Renner Ramon Sinkeldam uit Assendelft zit vaak in zo'n grupetto, maar ziet deze Tour een probleem.  

Wielrenner Ramon Sinkeldam - Foto: Orange Pictures

"Het wielrennen is veranderd. De renners waarmee ik jarenlang in de grupetto heb gereden zijn inmiddels gestopt. Ik ga er wel vanuit dat er nog wat renners zijn die op mijn tempo omhoog willen rijden", vertelt Sinkeldam.

"Ploegen nemen ook steeds meer klimmers mee en dan wordt de grupetto steeds kleiner"

Wielrenner Ramon Sinkeldam

De traditionele grupetto wordt dus steeds kleiner en ook is de samenstelling van de ploegen veranderd. Zo rijdt Sinkeldam voor het Belgische Alpecin-Deceuninck. Deze Tour moet hij ervoor zorgen dat sprinter Jasper Philipsen goed gepositioneerd wordt in de sprintetappes.

"De sprinters kunnen tegenwoordig heel goed klimmen. Jasper rijdt bijvoorbeeld niet in de grupetto, want hij rijdt daar veel te goed voor bergop. Jongens die nu prof worden zijn ook steeds jonger en getalenteerder. Ploegen nemen steeds meer klimmers mee en dan wordt de grupetto steeds kleiner. Ik nodig iedereen uit om met mij een grupetto te vormen", besluit Sinkeldam.

Lees ook