Ga naar Content

Ligt Haarlem op koers met mega-ambitie woningbouw? Spoileralert: het wordt spannend!

Flats in allerlei soorten en maten schieten als paddenstoelen uit de grond in Schalkwijk. Een hele nieuwe woonwijk aan de oostkant van Haarlem bij de Veerplas krijgt de gewenste subsidies van het rijk. En achter de schermen wordt naarstig gezocht naar hoe op lege plekken ook woningen kunnen worden gebouwd. De stad is flink aan het groeien. Maar de ambitie om voor 2030 10.000 extra woningen erbij te krijgen, loopt gevaar. 

Nieuwbouw en verbouw, maar ook nog lege kavels - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Er zijn nu al minder extra woningen in Haarlem bij gekomen dan was gehoopt en voorzien. Dat staat in de jaarlijkse rapportage Woningbouw van de gemeente. Grote projecten als woningbouw op de voormalige Brinkmanpassage aan de Grote Markt, onderdelen van de nieuwe buurt Elements in Schalkwijk en de nieuwbouw op het voormalige Slachthuisterrein rondom het popcentrum zijn een jaar uitgesteld. 

Storm op komst 

Het Haarlemse college van B enW haalt de 'perfecte storm' op de woningmarkt aan. Een voorspelling van een economische crisis, waar al sinds eind vorig jaar met huivering naar wordt gekeken door overheden, projectontwikkelaars en woningcorporaties.

Een dip in de economische ontwikkelingen, stijgende rentes, stijgende bouwkosten en schaarste van bouwmaterialen, tegenstrijdige rijksregelgeving, dalende prijzen voor koopwoningen en minder vraag naar nieuwbouwwoningen. Het zijn allemaal ingrediënten voor een onzekere periode. Ook Haarlem houdt rekening met een 'zwaar weer scenario'. 

Tekst gaat door na foto. 

Woningbouw in nieuwe buurt Elements in Schalkwijk - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Hoop

In het ergste geval wordt de grote ambitie die de gemeente al sinds 2016 uitspreekt, 10 duizend woningen in 10 jaar erbij, met ruim 2 duizend woningen niet gehaald. De ambitie is in 2021 al bijgesteld door de realisatieperiode uit te stellen met nog eens vier jaar. Maar toen hoopte het gemeentebestuur wel voor 2025 nog een grote inhaalslag te kunnen slaan. 

Die hoop komt uit, lijkt het. Dit jaar en in 2024 worden ongeveer 2.300 woningen opgeleverd. Maar alles wat daarna nog zou moeten komen, is eigenlijk een groot vraagteken door die 'perfecte storm'. 

De cijfers en voorspellingen over de woningbouw in Haarlem worden de komende vergaderingen van de gemeenteraad besproken, om te kijken wat voor acties de gemeente nog kan doen om het tij te keren. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]