Start van hoofdcontent

Den Helder

nl

Buitenlesplaats bij Helderse Vallei moet kinderen weer in contact brengen met natuur

10 juli 2023, 07.00 uur · Door Kelly Blok

Boeken dicht, stoelen aanschuiven en hup naar buiten! Met die gedachte maakte de Helderse Vallei een heel bijzonder klaslokaal op hun terrein. In de open lucht, met boomstronken als stoelen en tussen de mooiste bloemen. Want waarom in een saai klaslokaal leren over natuur als je ook lekker naar buiten kan?

Foto: Kinderen onderzoeken de slootjes bij de Helderse Vallei - NH Media / Kelly Blok

"Kijk, dat is een waterslak", roept Yinthe enthousiast. Ze mag samen met haar klasgenoten van groep vijf van de Don Boscoschool in Wieringerwerf als allereerste gebruik maken van de nieuwe Buitenlesplaats van natuur- en milieu-educatief centrum de Helderse Vallei. Klassen komen er al jaren langs om projecten te volgen over de natuur, maar nu is de lesplaats, na jaren als idee op de plank te hebben gelegen, in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier eindelijk gerealiseerd.

"In het onderwijs zie je dat kinderen alleen maar binnen zitten. Daar is steeds meer onderzoek naar gedaan en het is duidelijk geworden dat je eigenlijk heel goed buiten les kan hebben", vertelt Katelijne van Spronsen, directeur van de Helderse Vallei.

Slootje

En dat kinderen ook makkelijk buiten les kunnen hebben, daar zijn de leerlingen van de Don Boscoschool het zeker mee eens. De kinderen luisteren aandachtig, zijn enthousiast en vervelen zich geen moment. En na wat theorie in de Buitenlesplaats is het voor de kinderen tijd om op onderzoek uit te gaan. De leerlingen krijgen de opdracht om met een netje te gaan zoeken naar alle levende wezens in de sloot.

In onderstaande video ontdekken de kinderen alle diertjes in de sloot bij de Helderse Vallei (tekst gaat door onder de video).

Kinderen krijgen les in de buitenlesplaats - NH Nieuws

"Je kan allemaal nieuwe beestjes die je nog nooit hebt gezien ontdekken en je ziet allemaal mooie bloemen en planten", vertelt Lana enthousiast. Ze heeft met haar groepje al flink wat beestjes gezien. "Een watervlo, schrijvertje en een schaatsenrijder", zegt Mark trots.

Hoewel de zomervakantie in aantocht is, weten veel klassen de Buitenlesplaats in Den Helder nog te vinden. "Het contact met natuur en de buitenomgeving wordt steeds minimaler. Ik denk dat zo'n plek als de Helderse Vallei en natuurlijk zo'n buitenlesplek kan bijdragen om kinderen te laten voelen dat natuur en de buitenomgeving erbij hoort. En wat mij betreft zou dat elke week mogen", concludeert educatief medewerker Margreet Dreesens.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]