Ga naar Content

Zaans burgerberaad heeft grootse plannen met wonen: "Op naar de uitvoering"

Hoe het woningtekort op te lossen in Zaanstreek-Waterland? Honderden burgers dachten daarover mee de afgelopen maanden tijdens het burgerberaad G1000. Tijdens de slotbijeenkomst werd er gestemd over de voorstellen van de verschillende werkgroepen. Op voorhand hebben gemeenten en woningcorporaties er mee ingestemd serieus naar de voorstellen te kijken.

Grote plannen bij finale burgerberaad over wonen - NH Nieuws

Iets meer dan 130 mensen stemmen mee over de voorstellen in zalencentrum De Tulp in Zaandam. Dat zijn veel minder mensen dan in april, toen er nog ruim driehonderd inwoners meedachten in Wormer over oplossingen voor het woningtekort. Toch zit de sfeer er goed in, zeker nadat er blauwe petjes worden uitgedeeld als de techniek voor het stemmen de organisatie in de steek laat.  

"Ik vind het heel leuk", zegt Anne Boon. Als burger werkte ze nauw samen met anderen in een zogeheten werkplaats aan voorstellen over waterstanden en een groene omgeving in buurten. "Ik wens het eigenlijk iedereen toe, het is heel goed voor het vertrouwen tussen politici en burgers om dergelijke burgerraden te organiseren."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat er uiteindelijk iets met de uitkomst van het burgerberaad wordt gedaan. Of dat ook gebeurt is nog de vraag. "Dat is altijd afwachten", zegt Mirjam de Pagter van de stichting G1000.nu dat het burgerberaad organiseert. "Maar ik zie hier 29 partners die zich aan de voorkant al aan de uitkomst hebben verbonden, dan acht ik de kans groot dat er ook daadwerkelijk iets met die voorstellen gaat gebeuren."

Behoeften in kaart brengen

Harrie van der Laan loopt ook rond bij het burgerberaad. De wethouder wonen van Zaanstad toont zich kritisch over de haalbaarheid van de voorstellen die hij ziet. Wel denkt hij dat het goed is om tijdens het burgerberaad de behoeften van bewoners in kaart te brengen. De komende maanden gaat de gemeente in gesprek met woningcorporaties over prestatieafspraken. "Daar zou je dan kunnen prioriteren en daar kan dit bij helpen."

De voorstellen van Anne Boon en haar groep zijn er allemaal door aan het eind van de dag. Ze glundert: "Ik ben er heel gelukkig mee. Op naar de uitvoering."

Lees ook