Ga naar Content

In Frans Hals Museum eerste grote Keti Koti viering: "Later hopelijk in heel de stad"

Het was groot feest in de tuin van het Frans Hals Museum in Haarlem vanmiddag. Samen met Stichting Keti Koti Haarlem werd daar de viering van afschaffing van de slavernij gevierd. 

Viering keti koti in Frans Hals Museum - NH Nieuws

Ruim twaalfhonderd mensen kwamen op de feestelijkheden in het Frans Hals Museum af. Ze genoten van swingende muziek, speeches van onder andere minister van Defensie Ollongren en er waren workshops. Alles onder het genot van een hapje en een drankje. 

Knoop in je hoofddoek 

"In het museum kunnen mensen leren hoofddoek vouwen", legt Yoshina Davelaar van Stichting keti koti Haarelem uit. "Tot slaaf gemaakten mochten alleen maar weken en niet met elkaar communiceren." 

Tekst gaat door onder de afbeelding. 

Nicolaes Olycan bestuurder W.I.C. - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Toch hadden ze een manier gevonden om boodschappen aan elkaar door te geven: "Ze gebruiken het vouwen van hun hoofddoek om mee te communiceren. Zo kon een bepaalde knoop betekenen dat je zwanger was of dat er iemand was overleden", legt Yoshina uit. "Daarnaast zijn er ook nog verhalen en rondleidingen in het museum."

Frans Hals en slavernij 

Dat de Keti Koti viering in het Frans Hals museum was, is niet zonder reden. Op verschillende schilderijen van onder andere Frans Hals staan rijke bestuurders die direct betrokken zijn geweest bij de slavenhandel.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]