Ga naar Content

Excuses aan inwoners Marken na weghalen wapenschild 'morenkop'

De stichting Slag op de Zuiderzee biedt excuses aan voor het weghalen van het wapenschild van het dorp Marken. Dat gebeurde eerder deze week, nadat meerdere mensen hadden geklaagd over de afbeelding op het schild. Het verwijderen leidde tot veel woede en ongeloof bij de inwoners van Marken. Op foto's is te zien dat de zwarte man vervangen is voor een goudkleurig gezicht.

Foto: Mischa Korzec

Het wapenschild van Marken was opgehangen in het centrum van Monnickendam ter gelegenheid van de viering van 450 jaar Slag op de Zuiderzee. Maar de aanwezige 'morenkop' op het wapen leidde tot enkele boze opmerkingen op social media. Ook deden enkele mensen hun beklag bij de gemeente Waterland. 

Stichting Slag op de Zuiderzee besloot, als organisator van het programma, in te grijpen en haalde de betreffende schilden in allerijl weg en ruilde ze in voor de plaatselijke vlag van Marken.

Vergelijk de twee versies in onderstaande foto's. De tekst loopt hierna door.

Maar al snel leidde de verwijdering van het wapenschild tot woede en ongeloof bij Markers. De inwoners noemen hun wapenschild al eeuwen 'de morenkop' en begrijpen niets van de beslissing. De inwoners van Marken voelen zich miskend, want ze zien dit symbool al heel lang als hún wapen.

"Sommigen vonden het wapen misschien toch te confronterend", zegt Tineke Steur van de stichting. En dat moet niet de bedoeling zijn, zegt ze. "We willen een gezamenlijk feestje. Voor alles en iedereen is dit een feest van saamhorigheid en verdraagzaamheid."

Slag op de Zuiderzee

Dit jaar is het exact 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaats heeft gevonden. Dat wordt aangegrepen om feest in Monnickendam te vieren. Er vinden vanaf volgende week donderdag (6 juli) diverse evenementen plaats, waaronder het naspelen van de slag op 15 juli. Ook in weekenden wordt stilgestaan bij de slag. 10 oktober vindt de officiële afsluiting plaats.

De stichting gaat nu overstag en zegt sorry voor het weghalen. "Er is niet goed overlegd met de bewoners van Marken over dit besluit", zegt Steur. "Excuses aan hun allemaal. Het is nooit de intentie geweest om voorbij te gaan aan de gevoelens van de inwoners.

Lees ook

Aanpassing

Op foto's is te zien dat de schilden weer terughangen. Steur zegt dat dat nodig is om "naar ieders tevredenheid tegemoet te komen. "We willen mensen niet kwetsen, maar hen ook niet tekort doen."

"We willen mensen niet kwetsen, maar ook mensen niet tekort doen"

Tineke Steur, stichting Slag op de Zuiderzee

De zwarte man op het schild heeft plaatsgemaakt voor een gouden versie, zo blijkt uit foto's. Ook zegt de stichting dat onderaan de borden een bericht komt met daarin meer context, zoals welke stad of welk dorp het vertegenwoordigt.

Lees ook