Ga naar Content

Eind september nieuw besluit over parkeerreferendum in Haarlem: "Ik denk dat het er komt"

Het antwoord op de vraag of er een referendum komt over het omstreden parkeerbeleid in Haarlem, laat nog tot eind september op zich wachten. Dat bleek woensdagochtend tijdens een goedbezochte hoorzitting in het stadhuis. Bezwaarmakers Frans de Goede en Wim Kleist kregen eerder al gelijk van de rechter.

De Goede en Kleist en hun advocaat bij de bezwaarschriftencommissie - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Het draait allemaal om het besluit dat een krappe meerderheid van de gemeenteraad nam op 30 maart van dit jaar. Een verzoek om een referendum te houden over het uitbreiden van gereguleerd parkeren, werd tot woede van de oppositiepartijen verworpen.

De Goede en Kleist kregen vorige week op alle punten gelijk van de voorzieningenrechter. Die bepaalde dat de gemeenteraad een nieuw besluit moet nemen over het referendum en dat de gemeente tot die tijd niet verder mag met het plannen en invoeren van het betaald parkeren. 

Dat nieuwe besluit valt op zijn vroegst pas in september, na het zomerreces. De bezwaarschriftencommissie liet aan het eind van de bijeenkomst weten zo'n zes tot acht weken nodig te hebben om met een advies aan de gemeenteraad te komen. Met dat advies op zak moet de raad opnieuw een besluit nemen over het referendum. Dat gebeurt naar verwachting eind september.

Belastingmaatregel

Advocaat Binnerts legde namens de gemeente uit dat er geen volksraadpleging kan worden gehouden, omdat het besluit over het invoeren van gereguleerd parkeren al eerder was genomen. Met een raadgevend referendum kunnen besluiten niet worden teruggedraaid, zei hij. 

Verder betoogde Binnerts dat betaald parkeren een belastingmaatregel is. Dat valt onder het budgetrecht van de gemeenteraad en is daarom niet referendabel, zoals de advocaat dat noemde.

Raadsman Wernik staat de bezwaarmakers bij. Hij wierp tegen dat alle besluiten van de raad financiële consequenties hebben en dus als belastingmaatregel kunnen worden gezien. Volgens Wernik beloofden de coalitiepartijen CDA en PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen nog dat er een draagvlakonderzoek zou komen in de wijken waar nog geen betaald parkeren is. Na de verkiezingen bleef er niets van die belofte over.

"Ze gaan een beetje apart om met beloftes en daar kan ik niet tegen"

bezwaarmaker Wim Kleist

Bezwaarmakers Frans de Goede en Wim Kleist zijn na de bijeenkomst voorzichtig optimistisch. De Goede: "Het besluit van de rechter was duidelijk. De coalitie probeert op alle manieren onder dat referendum uit te komen, maar mijn gevoel zegt dat die volksraadpleging er komt.

Kleist werd een beetje emotioneel toen hij het woord kreeg. "Ik heb de commissie gezegd wat me dwarszit. Beloftes worden zo van tafel geveegd. Ze gaan een beetje apart om met die beloftes en daar kan ik niet tegen. Ik ben hier wel optimistisch over, gevoelsmatig denk ik dat we opnieuw gelijk krijgen."

Dertig procent

Als de bezwaarmakers gelijk krijgen, moet de gemeenteraad opnieuw een besluit nemen over het al dan niet houden van een raadgevend referendum. Als er alsnog een referendum komt, moeten er 4.000 handtekeningen worden verzameld. En bij de raadpleging zelf moet de opkomst minimaal dertig procent zijn, anders is het referendum ongeldig. Bij een eerder referendum over het parkeerbeleid werd die drempel niet gehaald.

"Natuurlijk heeft de raad op 30 maart een verkeerd besluit genomen"

Moussa Aynan, Jouw Haarlem

"Het is straks aan de Haarlemmers om te laten zien dat ze dit een belangrijk onderwerp vinden", zegt Moussa Aynan van Jouw Haarlem. "Natuurlijk heeft de raad op 30 maart een verkeerd besluit genomen."

Fractievoorzitter Ruud Kuin van de SP: "Op 28 september neemt de raad dus een nieuw besluit over het referendum. Ik denk dat het er komt. We hebben nu in ieder geval de tijd om ons goed voor te bereiden."

Tekst loopt door onder de foto.

Edwin Vermaire - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Haarlem Betaald Parkeren

Edwin Vermaire is de man achter de Facebookgroep Haarlem Betaald Parkeren. "We proberen Haarlemmers zo goed mogelijk te informeren. Inmiddels hebben we al ruim 3.100 leden. We zijn niet zozeer voor of tegen betaald parkeren. We vinden dat de wijkbewoners erover moeten kunnen meebeslissen."

Ook Vermaire denkt dat de commissie beroep en bezwaar tot dezelfde conclusie komt als de rechter. "Dat wordt terug naar de tekentafel voor de coalitie. En dat referendum moet er komen. Haarlemmers moeten meebeslissen over wat er in hun wijk gebeurt. Maar dan hebben we wel de steun van minimaal dertig procent van de Haarlemmers nodig."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]