Ga naar Content

Tik op de vingers: rechter legt invoering betaald parkeren Haarlem stil

De gemeente Haarlem krijgt een flinke tik op de vingers. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de gemeente het betaald parkeren in elf wijken voorlopig niet mag invoeren. En daarmee is een referendum over gereguleerd parkeren weer een flinke stap dichterbij gekomen.

Foto: NH Nieuws

"Met boter en suiker gewonnen, op alle fronten", jubelt fractievoorzitter Ruud Kuin van de SP in een eerste reactie op de uitspraak. De coalitiepartijen weigerden een raadgevend referendum, maar de rechter geeft de bezwaarmakers gelijk. Het is een fantastische uitspraak. Dat referendum komt er, daar ben ik van overtuigd."

Haarlemmers Wim Kleist en Frans de Goede stapten naar de rechter, nadat de gemeenteraad op 30 maart besloot het verzoek om het houden van een volksraadpleging af te wijzen. Een deel van de oppositie verliet toen boos de raadszaal. De rechter geeft Kleist en De Goede dus nu gelijk.

Slag om de arm

Wim Kleist reageert voorzichtig positief. "Helemaal goed natuurlijk, maar ik heb de uitspraak zelf nog niet gelezen." Hij houdt nog wel een slag om de arm: "Als het referendum er komt, dan ben ik benieuwd hoe dat afloopt. We moeten dan wel dertig procent van de Haarlemmers achter ons zien te krijgen. Ik hoop dat de gemeente nu eindelijk eens gaat luisteren."

De rechter heeft bepaald dat de gemeente nu eerst het bezwaar van Frans de Goede en Wim Kleist moet behandelen. Tot twee weken na het besluit op dat bezwaar mag de gemeente niet verder gaan met het plannen van het invoeren van betaald parkeren en de herinrichting van de wijken. 

De gemeente Haarlem wil pas reageren nadat ze de uitspraak van de rechter heeft bestudeerd.

Frans de Goede en Wim Kleist - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]