Ga naar Content
West-Friesland

Organisatie Ironman ondanks commotie tevreden over editie en hoopt op vervolg

27 juni 2023, 14.35 uur · Aangepast 27 juni 2023, 15.03 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: Inter Visual Studio

De organisatie van Ironman Westfriesland is, ondanks de commotie die ontstaan is over de editie van afgelopen weekend, tevreden over het verloop van de triatlon. Dat zegt Eddy Bakker, van opdrachtgever stichting Westfriesland Events. "Het was een warme editie. Dat is een feit", stelt hij. "Maar ik denk dat we achteraf best tevreden kunnen zijn over hoe het verlopen is."

Het evenement kwam landelijk in het nieuws, door de ambulances die ingezet moesten worden om toeschouwers en deelnemers die onwel waren geworden naar het ziekenhuis te brengen. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord meldt dat zestien personen met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd zijn. "De continuïteit van zorg in onze regio is gewaarborgd gebleven", zegt een woordvoerder. "In de voorbereiding is rekening gehouden met de inzet van extra ambulances en extra medisch personeel."

Niet eens met kritiek

Bakker laat weten het niet eens te zijn met de kritiek op het evenement, waarin opgeroepen werd dat de triatlon ingekort moest worden, of zelfs geannuleerd had moeten worden. "We zijn als organisatie tijden bezig met het voorbereiden van zo'n evenement door de regio. Hierbij hebben we geanticipeerd op het weer, door voldoende waterpunten neer te zetten en andere maatregelen te nemen."

Zo waren er bij de start op het water tien reddingboten, acht mensen op een supboard, en daarnaast twee ambulances die een plek bij het parcours innamen. In totaal had de organisatie vijf ambulances beschikbaar tijdens Ironman, voor het geval deze opgeroepen moesten worden.

"Dat er mensen onwel zijn geworden vinden wij heel vervelend, maar het aantal is niet dusdanig groot dat de zorg in gevaar is gekomen"

Eddy Bakker, stichting Westfriesland Events

"Op veel vlakken hebben we tijdens het evenement geschakeld met de verschillende diensten. Ook de deelnemers konden zich goed voorbereiden op de warme temperaturen", gaat Bakker verder. "Door rekening te houden met hun kleding, extra eten of water te nemen, en qua tijd die zij zichzelf als doel hebben gesteld bij te stellen."

Dat er mensen onwel zijn geworden vindt hij heel vervelend, zegt Bakker. "Maar op het aantal van 2.000 deelnemers - waarvan 1.500 meededen aan de halve triatlon Ironman 70.3 - is het aantal niet dusdanig groot dat je de zorg in gevaar brengt. Of dat we vinden dat zoiets niet meer georganiseerd kan worden in West-Friesland. In een normaal sportweekend in de zomer of winter kunnen dit soort aantallen ook voor komen."

Evaluatie en impactonderzoek

Volgens een gemeentewoordvoerder is er sprake van een standaard hitteprotocol. "En daar wordt naar gehandeld. Het hitteprotocol lijkt zondag goed gewerkt te hebben", stelt zij. "Dat neemt niet weg dat wij ook de vragen hebben die nu gesteld worden. We gaan dit evenement dan ook uitvoerig evalueren." Vier lokale fracties van de Hoornse gemeente hebben het college een brief gestuurd met achttien vragen over het afgelopen evenement.

"We zijn met alle partijen in gesprek over een nieuwe overeenkomst voor de komende jaren. Ik sta positief in het leven en hoop dat we het kunnen doorzetten"

Eddy Bakker, stichting Westfriesland Events

Ook Eddy Bakker van stichting Westfriesland Events laat weten dat alle partijen binnenkort om tafel gaan om de afgelopen editie te evalueren. "Daar zullen de leermomenten en verbeterpunten worden besproken."

Bakker hoopt daarbij dat het evenement niet uit de regio gaat verdwijnen. "We hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de impact die zo'n evenement op de regio heeft", licht hij toe. "Daar kwam naar voren dat Ironman in de laatste jaren een miljoen euro meer heeft opgeleverd voor de economie. Wij denken dat dit voor komende jaren uit kan groeien naar twee miljoen extra voor West-Friesland."

"Het zou zonde zijn als Ironman verdwijnt", gaat Bakker verder. "Hoe deze regio eruitziet, is zoiets moois. We zijn nu de enige in Nederland, nadat de triatlon in Maastricht is verdwenen. Als je vindt dat het belangrijk is, en het geeft naast positieve economische impact ook een boost op andere vlakken, dan vind ik dat je het moet doorzetten. We hopen tijdens of na de zomer meer duidelijkheid te hebben. Dat is ook belangrijk voor de 300-400.000 leden die bij Ironman aangesloten zijn en plannen voor volgende edities maken."

Heroïsche prestatie

Eigenaar Ronald Vos van de Bikkeltraining in Hoorn is trots op de 50 leden van zijn team die hebben meegedaan met de Ironman West-Friesland. Zij wisten allemaal de volledige triatlon uit te zwemmen, lopen en fietsen. "Het zijn atleten, dus die moeten 'm in principe allemaal aankunnen", vertelt hij. "Door de temperatuur was het spectaculairder om alle afstanden af te leggen."

"De warmte heeft de prestatie van alle deelnemers zelfs iets heroïscher gemaakt"

Ronald Vos, eigenaar Bikkeltraining Hoorn

Er is één deelnemer van de Bikkeltraining geweest die tijdens de Ironman oververhit raakte en naar de eerste hulp moest. "Maar na tien minuten was die weer opgelapt om de triatlon af te maken. De warmte heeft de prestatie van alle deelnemers zelfs iets heroïscher gemaakt."

De eigenaar van Bikkeltraining Hoorn spreekt van een groot festijn in West-Friesland. "De maatregelen die zij genomen hebben gingen goed. Je moet sowieso altijd rekening houden met de warmte", zegt Vos.

Vos twijfelt of het evenement ook volgend jaar in West-Friesland georganiseerd gaat worden. "Dat hangt ook van de evaluatie af", licht hij toe. "Maar de burgemeester wil van Hoorn de gezondste gemeente van Nederland maken. Daar helpen dit soort evenementen natuurlijk ook ontzettend bij."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]