Ga naar Content

Deze Heemstedenaren zien jonge vluchtelingen wel graag komen

Omwonenden van de dure villa in Heemstede, waar mogelijk 25 jonge vluchtelingen worden geplaatst, zijn geschrokken van de plannen. Maandagavond lieten ze zich luid en duidelijk horen in een commissievergadering van de gemeente. Al zijn lang niet alle bewoners tegen: "We zijn ook betrokken burgers die mee willen helpen aan een probleem dat landelijk speelt."

Reinout Schotman - Foto: NH / Rob Wtenweerde

De gemeente Heemstede wil enkele tientallen vluchtelingen tussen vijftien en achttien jaar oud onderbrengen in een grote woning aan de Heemsteedse Dreef. Daarover is de laatste dagen veel commotie ontstaan. Gisteravond werd de kwestie in de commissie Samenleving besproken. Daar viel uiteindelijk geen beslissing. Rond middernacht werd de vergadering geschorst. Volgende week donderdag praten de politieke partijen opnieuw over de kwestie.

Maar liefst 24 inwoners maakten gebruik van de mogelijkheid om in de vergadering van zich te laten horen. Veel van hen voelen zich overvallen door het bericht dat de gemeente Heemstede de villa wil kopen, om die vervolgens weer te verhuren aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Maar er zijn niet alleen tegenstanders, ook voorstanders lieten van zich horen. 

"We zijn niet alleen maar rijke kakkers die in miljoenenvilla's wonen. We zijn ook betrokken burgers die mee willen helpen"

Heemstedenaar Reinout Schotman

Reinout Schotman is een van die voorstanders. Hij woont op de Heemsteedse Dreef, vlakbij het pand waar het allemaal om draait. Schotman stoort zich aan het beeld van Heemstede dat in de media wordt geschetst: "Ik denk dat de buurt veel diverser is dan in de media naar voren is gekomen. We zijn niet alleen maar rijke kakkers die in miljoenenvilla's wonen. We zijn ook betrokken burgers die mee willen helpen aan een probleem dat landelijk speelt. We willen ook onze verantwoordelijkheid nemen en dat hoorde je ook bij veel andere insprekers. Zelfs de mensen die bedenkingen hebben, zeggen dat ze in principe voor opvang zijn."

Schotman kent het pand goed. "De kinderen van de eigenaar en mijn kinderen zijn met elkaar opgegroeid. Misschien is het schrikken voor de buren dat er ineens 25 jongeren komen wonen in een huis waar gemiddeld 2,3 mensen wonen. Maar vroeger woonden er ook elf mensen in het huis waar mijn gezin woont. Mijn vrouw zat vroeger op een internaat voor kinderen van expats. Die woonden in vergelijkbare omstandigheden. Het kan dus wel."

Ingekakt

De gemeente wil de aankoop voor het zomerreces hebben afgerond. Dat veel Heemstedenaren geschrokken zijn van die snelheid, snapt Reinout Schotman wel. "De gemeente zet er nogal wat vaart achter, maar is het echt een verrassing dat wij een keer aan de beurt zijn? Dat het er in een week doorheen gejaagd wordt, is niet heel gelukkig. Maar wij hadden als buurt ook zelf een oplossing kunnen aandragen bij de gemeente. Die verantwoordelijkheid wil ik niet bij de raadsleden leggen, die ligt ook bij ons als inwoners."

Wat Schotman betreft, zijn de 25 jonge vluchtelingen dan ook meer dan welkom. "Misschien is Heemstede wel een beetje ingekakt. Laten we dit gebruiken om wat mondainer te worden. Een beetje verjonging, nieuw leven in de buurt. En dat dat soms problemen oplevert, geloof ik best. Net zoals iedereen wel eens problemen met zijn eigen kinderen heeft. Dan zoek je naar een oplossing."

Tekst gaat door onder de foto.

Burgemeester Nienhuis schrijft geconcentreerd mee - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Ook inspreker Reinier ter Kuile juicht de komst van de jonge vluchtelingen toe. "We moeten ze wel opvangen. Juridisch, moreel en emotioneel. Dat je die jongeren midden in het dorp kunt opvangen is ook belangrijk voor ons. Daar leer je van; dat het ook gewoon pubers zijn, net als onze eigen pubers. Voor die kinderen is het helemaal belangrijk. Dat ze zo snel mogelijk naar school kunnen en gewoon lekker in een dorp kunnen wonen en met mensen kunnen kletsen." 

In de knel

Ter Kuile is een ervaringsdeskundige als het gaat om vreemdelingenbeleid. Hij werkte in de jeugdzorg met jonge asielzoekers. "Ik heb ook veel in het buitenland, in vluchtelingenkampen gezeten. Daar zie je dat het altijd die groep jeugdigen is die in de knel komt. Ze krijgen geen onderwijs, geen opvang. En nu komen ze hier: laten we ze de kans geven. Heemstede heeft iets van 27.000 inwoners, 25 pubers erbij moet toch kunnen? Ik denk dat iedereen geschrokken is, maar dat het kwartje wel de goede kant op valt."

De politiek in Heemstede debatteert volgende week donderdag na de reguliere raadsvergadering verder over de aankoop van de villa aan de Heemsteedse Dreef. Of er voor het zomerreces daadwerkelijk een definitief besluit valt, is nog de vraag.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]