Ga naar Content

Veel onrust onder bewoners Heemstede om komst asielvilla

"Ik ben niet tegen de opvang van vluchtelingen in Heemstede. Maar wel tegen opvang in dit pand." En even later: "De gemeente probeert dit plan er veel te snel doorheen te jassen." Het waren veelgehoorde opmerkingen tijdens een commissievergadering vanavond in Heemstede. Op de agenda staat de aanschaf van een villa aan de Heemsteedse Dreef, waar de gemeente vanaf volgend jaar tientallen jonge asielzoekers wil opvangen.

De verantwoordelijk wethouders horen de vele bezwaren aan - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Een besluit werd er vanavond nog niet genomen, maar de publieke belangstelling was er niet minder om. In het Raadhuis in Heemstede werd in de raadscommissie Samenleving gesproken over het opvangen van de groep asielzoekers in een villa aan de Heemsteedse Dreef.

Meer dan 25 inwoners hadden spreektijd aangevraagd. Ze kregen allemaal vijf minuten. De insprekers vinden allemaal dat het pand - waarvoor de gemeente twee miljoen euro neertelde - niet geschikt is voor de opvang van de 25 alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Zorgen om overlast

Dieuwke Barneveld woont direct naast de Heemsteedse Dreef 156. Ze maakt zich zorgen om haar jonge dochters. "De tuin van nummer 156 grenst direct aan de slaapkamer van mijn dochters. De gemeente beweert bij hoog en laag dat de overlast mee zal vallen, maar daar vertrouw ik niet op. Ik ben niet tegen de opvang van vluchtelingen, maar geef ons tijd om hier mee om te gaan."

Bijna ieder betoog kon rekenen op luid applaus vanaf de publieke tribune. Maar dat was niet de bedoeling, zei de voorzitter van de commissievergadering. Dat bleek aan dovemansoren gericht: het applaus werd er bepaald niet minder door. Toen één inwoner liet weten dat ook deze jonge vluchtelingen een kans moeten krijgen en het wel heel makkelijk is om te vinden dat een opvang prima is, "maar niet in onze achtertuin", klonk er toch wat gemor vanuit het publiek.

"Als we dit hadden geweten, hadden we dit huis niet gekocht"

overbuurvrouw Heemsteedse Dreef 156

Een jonge overbuurvrouw van Dreef 156 woont net een maand in haar nieuwe koopwoning. Zij en haar partner hebben jonge kinderen. Haar eerste ervaringen met de gemeente Heemstede zijn slecht. "We krijgen onvolledige informatie en het is zo kort dag. Er is geen dialoog, geen participatie, we hebben er slapeloze nachten van. Hadden we dit geweten, dan hadden we dit huis nooit gekocht."

Sander Faassen is een directe buurman van het pand. Hij maakte op zijn beurt gehakt van de financiële onderbouwing van de gemeente. "In de stukken staat dat het risico op planschade nihil is. Maar dat kan echt in de tientallen miljoenen gaan lopen. Een makelaar zegt dat de omliggende huizen - en dat zijn allemaal koopwoningen - onverkoopbaar worden. In ieder geval gaan de prijzen fors omlaag." 

Een van de vele insprekers - Foto: NH / Rob Wtenweerde

De Heemstedenaren die hun zegje kwamen doen in de commissievergadering, vielen vrijwel allemaal over het feit dat ze zo laat door de gemeente zijn geïnformeerd. De gemeente zegt dat de gesprekken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) pas laat werden afgerond. En dat de koop van het pand door de gemeente moet nog voor het zomerreces moet worden afgerond.

Lees ook

Heemstedenaar Joop Bos was een van de mensen die de opvang van jonge asielzoekers wel van harte toejuicht. "Jonge vluchtelingen hebben recht op opvang. Dat is een mensenrecht. Mijn God houdt van alle mensen, vooral van de meest kwetsbaren. God laat de hulp aan hulpbehoevenden nu aan ons hier in Heemstede over."

Twee miljoen

Het vrijstaande pand aan de Heemsteeds Dreef 156 is door de gemeente aangekocht voor een kleine twee miljoen euro. Wel onder de voorwaarde dat de gemeenteraad akkoord gaat met de aankoop. Heemstede moet volgens de afspraken met buurgemeenten in totaal 108 vluchtelingen opvangen.

Ruim anderhalf uur nadat de vergadering werd geopend, was net iets meer dan de helft van de insprekers aan de beurt geweest. En dan moet het debat tussen de commissieleden en de verantwoordelijk wethouders nog beginnen.

En dus wordt het een latertje in het Raadhuis in Heemstede.