Ga naar Content

Deelnemers blikken terug op IronMan: "Bloedheet, maar geweldig"

Ondanks dat er tientallen mensen onwel werden tijdens het sportevenement IronMan en sommigen zelfs naar het ziekenhuis werden afgevoerd, kijken deelnemers terug op een ontzettend warm, maar 'geweldig evenement'.

Tropische temperaturen tijdens IronMan 2023 - Foto: Inter Visual Studio

Voor ervaren triatleet en Horinees Raymond Joesoef was het niet zijn eerste triatlon. Dat neemt niet weg dat de hitte, die makkelijk boven de 30 graden uitkwam, ook hem in de weg zat. Maar het mocht de pret niet drukken: hij kijkt terug op een geslaagd sportevenement. "Het was geweldig en uniek voor de omgeving: het is de enige editie van IronMan die in Nederland wordt georganiseerd", aldus Raymond.

De tropische temperaturen voelde hij pas echt op de dijk, waar de looproute was uitgestippeld. "Daar is geen schaduw, en je moet ongeveer 2,5 kilometer heen en weer terug op dat stuk. Dat was bloed- en bloedheet." 

Geen Dam tot Damloop

Volgens Raymond konden de meeste IronMan-deelnemers wel tegen een stootje, hij merkte weinig van de uitvallende mede-triatleten. "IronMan is geen Dam tot Damloop. Daar staan nogal eens ongetrainde mensen aan de start. Bij een sportevent als deze doen mensen mee die voorbereid zijn, bijvoorbeeld met goed materiaal zoals wetsuits en fietsen." Wat ook hielp waren de omstanders die deelnemers uit de brand hielpen. "Zij rolden tuinslangen door hun huis om deelnemers nat te houden."

"Vorig jaar was mijn eindtijd vijf uur en acht minuten, nu op vijf uur en twintig minuten. Dat schrijf ik toe aan de warmte"

triatleet Raymond Joesoef

De voorbereiding op deze snikhete dag zat 'm voor Raymond in iets meer trainen met mooi weer, twee bidons met bevroren inhoud die op de fiets werden bevestigd, maar vooral ook het bijschroeven van persoonlijke goals. "Vorig jaar was mijn eindtijd vijf uur en acht minuten, nu op vijf uur en twintig minuten. Dat schrijf ik toe aan de warmte. Bij de wissels deed ik rustiger aan en ik laste een extra stop in om rustig te drinken. Tijdens een normale race zou ik daar zo snel mogelijk langs zijn geracet." 

Water op

De Belgische Sophie was samen met een team van meerdere triatleten onder de naam Coaching Zone Team naar West-Friesland afgereisd. "Het was echt heel warm", vertelt ze tegen NH wanneer ze weer onderweg is naar huis, bijkomend van de intensieve race.

"Op de fiets was de temperatuur oké, maar tijdens het lopen had ik last van de warmte." Op de organisatie van IronMan heeft ze weinig aan te merken. "Ik merkte alleen dat aan het einde van de route soms het water op was. Dat was een beetje spijtig. Toch heeft iedereen uit mijn team de finishlijn gehaald en zijn we hoog geëindigd op de ranglijst. Het was de moeite zeker waard: misschien ga ik volgend jaar weer." 

Raymond Joesoef tijdense de bloedhete editie van IronMan - Foto: Privéfoto

IronMan

Tijdens het sportevenement IronMan, dat voor de vierde keer in West-Friesland plaatsvindt, zwemmen deelnemers 1,9 kilometer, rennen ze ruim 21 kilometer en fietsen ze 90 kilometer door de regio. Met de hoge temperaturen van vandaag stelde de organisatie een speciaal hitteprotocol in werking. Langs de route stonden watertanks en tentjes waar eten en drinken werd uitgedeeld. Bij oververhitting stond er een ijsbad klaar voor de deelnemers.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]