Ga naar Content

Tweeduizend atleten onderweg naar West-Friesland voor 'bloedhete' triatlon Ironman

1,9 kilometer zwemmen, ruim 21 kilometer rennen en 90 kilometer fietsen: de vierde editie van Ironman Westfriesland gaat dit weekend van start. Met een verwachte temperatuur van 30 graden zondag, is er een nodig pakket aan hittemaatregelen. "Watertanks langs de route, sponsjes om mee af te koelen en een ijsbad staan klaar."

West-Friesland is dit weekend in de ban van het grootste sportevenement van het jaar waar zo'n 2.000 deelnemers uit binnen- en buitenland aan meedoen. "De helft van de deelnemers komt uit Nederland, de andere helft uit het buitenland. Met meer dan 60 nationaliteiten. Engeland, Duitsland, Frankrijk. Ze zijn hier allemaal naartoe onderweg", vertelt projectmanager Rick van Duin van Ironman.

Deze ochtend en ook morgen nog worden de laatste voorbereidingen getroffen in het Julianapark in Hoorn, waar voor het eerst de start- en finish is.

Finish van Ironman Westfriesland 2023 wordt opgebouwd in het Julianapark - Foto: NH Media / Chantal Bos

Alle wedstrijden vinden op een dag plaats. Op zondag om 7.00 uur start de Ironman 70.3 in Hoorn en zijn er door heel West-Friesland wegafsluitingen. Er zijn drie verschillende afstanden die worden afgelegd. Vanmiddag begon al de Ironman Kids waar 220 kinderen aan mee hebben gedaan. 

Niet alleen brengt de triatlon veel internationale aandacht teweeg, het zorgde vorig jaar ook voor een grote economische impuls. Toen bracht Ironman zo'n 1,3 miljoen euro in het laatje van de regio. Deelnemers moesten uitwijken naar Alkmaar voor een slaapplek en ook de horeca had het druk. Die zetten dit jaar extra personeel in. 

30 graden

Komende zondag wordt het goed warm. Naar verwachting wordt het 30 graden en daarmee  treden de hitteprotocollen in werking. Langs de route staan watertanks en tentjes waar gezond eten wordt uitgedeeld. Mocht er sprake zijn van oververhitting, dan staat er een ijsbad klaar voor de deelnemers.

"Hopelijk brengt ook de wind langs de dijk bij het stadsstrand enige verkoeling", zegt Rick van Duin, projectmanager van Ironman Westfriesland. Zijn dringende advies: "Blijf water drinken, maar zorg ook dat je genoeg zout binnenkrijgt en voldoende eet, zoals energybars en fruit. Dat is allemaal langs de route te krijgen."

"Blijf water drinken, maar zorg ook dat je genoeg zout binnenkrijgt"

Rick van Duin, projectmanager Ironman Westfrieslan

Al vijf jaar is hij betrokken bij het sportevenement. Na een carrière als architect in Amerika, keerde hij terug naar Zwaag, voor de organisatie van Ironman. "Als triatleet vind ik het heel tof dit te mogen doen. Zeker omdat ik hier vandaan kom. Het unieke is de charme en karakter van West-Friesland, de Hoornse haven in zwemmen met alle prachtige panden."

Verbeterd parcours

Het parcours is dit jaar verbeterd: in de Hoornse haven is vooral het zwemparcours aangepast. Het fietsparcours is grotendeels hetzelfde gebleven en het hardloopparcours gaat de Westerdijk op. "Prachtig natuurlijk, langs het nieuwe stadsstrand. Dat is niet alleen verkoelend met de wind maar ook een gaaf gezicht."

Om 7.00 uur 's morgens starten de eerste zwemmers in de haven van Hoorn vanaf de haven van watersportvereniging WSV. Het publiek kan rondom de haven komen kijken. "De laatste fietser komt rond 13.00 uur binnen, daarna is alles weer open. Dat betekent niet dat alles constant is afgesloten, dat gaat in gedeeltes."

Op deze kaart is de precieze route te vinden en een overzicht van alle wegafsluitingen in de regio. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]