Start van hoofdcontent

Den Helder

nl

Bierbrouwerij Helderse Jongens heeft door hoge kosten moeite om overeind te blijven

26 juni 2023, 06.07 uur · Door Carina Gutker

Het gerucht ging dat de kleine bierbrouwerij Helderse Jongens was gestopt. Niets van waar, meldt eigenaar Dave Kleine. Maar de ketels hebben wel een paar maanden stilgelegen. Noodgedwongen, omdat de energieprijzen wel érg hoog opliepen. Nu draaien ze weer en nieuwe biertjes komen er ook aan, maar met 'huurbrouwers' zijn ze gestopt.

Foto: NH/Matthijs Gemmink

"In oktober heb ik in theater de Kampanje laten vallen dat de brouwerij een paar maanden stil zou gaan liggen", zegt Dave Kleine. "Daar is denk ik het verhaal vandaan gekomen dat we helemaal zouden zijn gestopt. Maar dat is niet zo. Inmiddels draaien we weer volop."

Er komen nieuwe biertjes aan en het assortiment wordt uitgebreid met ijsthee en whiskey, vertelt Kleine. "Met huurbrouwers zijn we wel tijdelijk gestopt." Het was niet meer rendabel, legt hij uit. Huurbrouwen houdt in dat de brouwerij wordt 'uitgeleend' aan mensen die wel bier willen brouwen maar geen eigen brouwerij hebben. Dat was in het begin interessant voor de Helderse Jongens, maar ze hielden er steeds minder aan over. "De huurbrouwer wil er wat aan verdienen, maar de afnemer ook. Daardoor verdien je er als brouwerij niet veel meer aan."

Even gestopt

Door de oplopende energiekosten, manuren en hoge kosten van ingrediënten besloot Kleine te stoppen met de huurbrouwers. En de brouwerij draaide deze winter een tijdje niet. "We hadden voldoende voorraad en de energieprijzen waren te hoog. Daarom zijn we een paar maanden gestopt met brouwen."

"Maar inmiddels zijn we weer up en running", vervolgt hij. "We blijven brouwen voor de lokale afnemers en komen binnenkort met nieuwe biertjes. En over een paar maanden komt het donkere bier eraan die we gaan brouwen." De huurbrouwers komen voorlopig niet terug. "De energiekosten zijn nog steeds sky high. Daarom brouwen we bewust en alleen voor onszelf."

Bierbrouwerij Helderse Jongens zit in het oude Fort Westoever in Den Helder en kon in 2017 open dankzij een crowdfunding waarbij in korte tijd 150.000 euro bij elkaar werd verzameld.

De Helderse Jongens is niet de enige kleine brouwerij die met moeite het hoofd boven water weet te houden. Terwijl jarenlang het aantal kleine brouwerijen alleen maar toenam, stagneert de groei nu, meldde de NOS onlangs. Dat komt door de hoge energiekosten, dure grondstoffen en de nieuwe regels voor statiegeld die de brouwers geld kosten. Toch heeft Nederland nog altijd het hoogste aantal brouwers per hoofd van de bevolking.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]