Noord-Holland

NL
V

Droom Helderse Jongens komt eindelijk uit: "Stadsbrouwerij wordt door de stad gedragen"

8 mei 2017, 17.34 uur · Aangepast 8 mei 2017, 17.56 uur

DEN HELDER Na vier jaar hard werken wordt er vandaag dan eindelijk voor het eerst gebrouwen in Fort Westoever in Den Helder. Dankzij crowdfunding kan Stadsbrouwerij De Helderse Jongens op stoom komen.

Dave Kleine, Mitchell Gerrits en Jos Visser zijn blij dat ze aan de slag kunnen. Dankzij crowdfunding kwam het benodigde geld bij elkaar: "We hebben vorig jaar in drie maanden tijd 150.000 euro bij elkaar gehaald", vertelt Dave. "Dat vind ik altijd wel leuk. Mensen zijn vaak kritisch dat er niks kan in Den Helder. Wij bewijzen dat het wél kan. De Stadsbrouwerij wordt gedragen door de stad en dat is natuurlijk fantastisch."

Lees ook: Oude bioscoop Hilversum omgetoverd tot stadsbrouwerij

De mannen hebben hun brouwinstallatie zelf ontworpen, in China laten bouwen en het uiteindelijk zelf in het Fort in elkaar gezet. "We zijn nog wel wat uitdagingen tegen gekomen. Het fort is naturlijk een prachtige locatie, maar we moesten bijvoorbeeld door een muur van 1,70 meter heen en dan sta je wel een dag te boren.", zegt Jos. Maar uiteindelijk kwam alles voor elkaar en kan er nu gebrouwen worden.

Eerste biertje
"We doen er nu verschillende soorten graan in", legt Mitchell uit terwijl er zakken vol in een ketel worden gegooid. "Het wordt een beslag met pilsmout, karamelmout en chocolademout. Dat is uiteindelijk het begin van het receptuur." Veel wil de brouwer er nog niet over kwijt. Het eerste biertje moet vooral een verrassing blijven. Het zal nog wel even duren voordat die uit de pomp in het glas terecht komt. "Deze zou over anderhalve maand drinkbaar moeten zijn. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet!" 

NH/Matthijs Gemmink