Noord-Holland

NL
V

Napoleon vloog over de toonbank

30 november 2014, 22.28 uur · Aangepast 1 december 2014, 09.43 uur · Foto: NH Nieuws/ Matthijs Gemmink

DEN HELDER Het ging zondagmiddag zo hard met het eerste bockbier van brouwerij Helderse jongens, dat er een maximum van twee flesjes per klant moest worden ingesteld

In een slijterij in de Beatrixstraat presenteerden Dave Kleine en Mitchell Gerrits (de derde Helderse Jongen Tim Ouwens ontbrak) hun bier aan de wereld. Er is veel interesse voor hun plannen. De drie Helderse jongens hebben het plan bedacht om in één van Den Helder's oude forten een eigen brouwerij te beginnen. Een groot project dat de mannen met behulp van crowdfunding proberen te realiseren.

Smaak

Het bockbier is lekker door te drinken. Er zit een klein zoetje aan en als je goed proeft, komt er een vleugje anijs voorbij. Het brouwproces kwam niet van de één op andere dag. Er is flink gerekend hoe de verhoudingen van de ingrediënten moesten zijn. En ook waren niet alle brouwsels in de testfase meteen geslaagd. Maar na veel en hard werken is Napoleon een biertje geworden waar brouwer Mitchell Gerrits erg trots op is.

Brouwerij

Omdat hun eigen brouwerij nog niet af is, er zijn inmiddels al oude aggregaten uit Fort Westoever verwijderd en de restauratie van de binnenkant is voorzichtig begonnen, moesten de mannen voor hun bockbier uitwijken naar Friesland. Daar konden ze een leen-ketel gebruiken om Napoleon, helemaal van de grond af, te laten ontstaan. Het is daarmee echt hun eigen bier. Maar de grote wens, brouwen in eigen brouwerij, moet dus nog even op zich laten wachten. Als alles voorspoedig verloopt, zal najaar 2015 het eerste eigen biertje, uit eigen ketels en eigen pomp in het glas gegoten kunnen worden.